× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ

d6997ab6-1865-4417-bc02-9d3c51604648.jpg

Šaranje uskrsnih jaja oduvijek je okupljalo cijelu obitelj, a svaka obitelj ili svaki kraj ima različite običaje u bojanju pisanica.

33c9c733-64f3-4728-b7c1-08862d47624f.jpg

Mi smo se prisjetili četiri tradicijska način, a to su: šaranje jaja voskom i pisaljkama, umotavanjem u stare najlonke s uzorcima trava i biljki, crtanje čačkalicom nakon samog bojanja, te umotavanje u vrećice od krumpira. Naravno boja je samo jedna i tradicionalna, lučina.

Šaranje jaja voskom i pisaljkama

Za ovu vrstu potreban je poseban vosak koji je lako lomljiv, a mali djelići se stavljaju u ručno pravljene drvene pisaljke. Glava pisaljke je izrađena od lima koji se zagrijava na plamen svijeće i pri tome se lagano nanosi tanki sloj voska na površinu jajeta. Poželjno je da linije budu što tanje i svjetlije boje kako bi trag ostao na jajetu i bio vidljiv. Motive možete raditi po želji, pisati, crtati ili jednostavno mašti pustiti na volju.

d6997ab6-1865-4417-bc02-9d3c51604648.jpgee76c065-4c24-4d58-81cb-1e064b4021a1.jpg3f47ca7a-957a-4b4d-8513-924c0fa0f917.jpg

Šaranje jaja umotavanjem u najlonke

Za ovaj način bojanja se obično koriste stare štrample/najlonke, a djeca su dužna ranije nabrati razne uzorke biljaka. Posebno se lijepo istaknu uzorci maslačka, lista jagode, čempresa.. Potrebno je list presovati i prirubiti uz jaje te ga uz zatezanje štramplom dodatno učvrstiti, ali ne previše kako jaje pri kuhanju ne bi puklo.

568b619e-0720-4b39-98da-961e3799eff7.jpg7d231b39-2a27-4841-a320-45a394bf1e90.jpg1c45d987-487c-4aad-92ae-cd9f9d75d41a.jpgcdec1a05-9a0e-4f97-9af3-4142407a4e4e.jpg

Šaranje jaja čačkalicom

Ova metoda ostavlja najtanje i prilično precizne linije, a sve što je potrebno je vrh čačkalice natapati u vinskom ili jabučnom octu. Važno je naglasiti da je ovaj postupak najbolje raditi dok je jaje tek svježe obojano i toplo.

Umotavanje u vrećice od krumpira

Postupak bojanja ovom metodom sličan je kao i sa štramplom. Potrebna je stara vrećica krumpira ili nekog drugog povrća, ali je to obično vreća od krumpira. Potrebno ju je dovoljno jako zategnuti oko samog jajeta i ona će nakon kuhanja ostaviti lijepe „umotane“ tragove na jajetu.

380c5f23-b341-41d4-9606-f3c22498bb73.jpg

Prije samog bojanja potrebno je prikupiti dovoljnu količinu lučine, a jaja je potrebno poredati. Potom se ulijeva voda i obično se dodaje pola kavene žlice soli. Po želji netko može dodati i ocat.

ee825265-81e5-4355-baa1-6d75fce7633e.jpg

Također ukoliko nemate dovoljnu količinu lučine može se dodati i jedna velika čaša crnog vina koja će pojačati boju i učiniti ju tamnijom.

Naravno kada se pisanice već pomalo ohlade, za dodatni sjaj i ljepši izgled može se premazati korom ili komadom slanine.

d7dd305a-aacb-48a5-bdb4-30e2bb1fd9a8.jpgc12746c9-7533-4a91-b9d8-da1a5ca35d82.jpg73720cbc-f587-4abc-9dd0-4534c7fa58cb.jpg4c72a12d-6d12-493f-8f36-9ef9dfe5922e.jpg007fd79e-e60b-4d19-9465-010078555e8a.jpg293ed4b3-ed1d-44c7-9d52-d763974fa644.jpg

KK/Notra.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ

d6997ab6-1865-4417-bc02-9d3c51604648.jpg

Šaranje uskrsnih jaja oduvijek je okupljalo cijelu obitelj, a svaka obitelj ili svaki kraj ima različite običaje u bojanju pisanica.

33c9c733-64f3-4728-b7c1-08862d47624f.jpg

Mi smo se prisjetili četiri tradicijska način, a to su: šaranje jaja voskom i pisaljkama, umotavanjem u stare najlonke s uzorcima trava i biljki, crtanje čačkalicom nakon samog bojanja, te umotavanje u vrećice od krumpira. Naravno boja je samo jedna i tradicionalna, lučina.

Šaranje jaja voskom i pisaljkama

Za ovu vrstu potreban je poseban vosak koji je lako lomljiv, a mali djelići se stavljaju u ručno pravljene drvene pisaljke. Glava pisaljke je izrađena od lima koji se zagrijava na plamen svijeće i pri tome se lagano nanosi tanki sloj voska na površinu jajeta. Poželjno je da linije budu što tanje i svjetlije boje kako bi trag ostao na jajetu i bio vidljiv. Motive možete raditi po želji, pisati, crtati ili jednostavno mašti pustiti na volju.

d6997ab6-1865-4417-bc02-9d3c51604648.jpgee76c065-4c24-4d58-81cb-1e064b4021a1.jpg3f47ca7a-957a-4b4d-8513-924c0fa0f917.jpg

Šaranje jaja umotavanjem u najlonke

Za ovaj način bojanja se obično koriste stare štrample/najlonke, a djeca su dužna ranije nabrati razne uzorke biljaka. Posebno se lijepo istaknu uzorci maslačka, lista jagode, čempresa.. Potrebno je list presovati i prirubiti uz jaje te ga uz zatezanje štramplom dodatno učvrstiti, ali ne previše kako jaje pri kuhanju ne bi puklo.

568b619e-0720-4b39-98da-961e3799eff7.jpg7d231b39-2a27-4841-a320-45a394bf1e90.jpg1c45d987-487c-4aad-92ae-cd9f9d75d41a.jpgcdec1a05-9a0e-4f97-9af3-4142407a4e4e.jpg

Šaranje jaja čačkalicom

Ova metoda ostavlja najtanje i prilično precizne linije, a sve što je potrebno je vrh čačkalice natapati u vinskom ili jabučnom octu. Važno je naglasiti da je ovaj postupak najbolje raditi dok je jaje tek svježe obojano i toplo.

Umotavanje u vrećice od krumpira

Postupak bojanja ovom metodom sličan je kao i sa štramplom. Potrebna je stara vrećica krumpira ili nekog drugog povrća, ali je to obično vreća od krumpira. Potrebno ju je dovoljno jako zategnuti oko samog jajeta i ona će nakon kuhanja ostaviti lijepe „umotane“ tragove na jajetu.

380c5f23-b341-41d4-9606-f3c22498bb73.jpg

Prije samog bojanja potrebno je prikupiti dovoljnu količinu lučine, a jaja je potrebno poredati. Potom se ulijeva voda i obično se dodaje pola kavene žlice soli. Po želji netko može dodati i ocat.

ee825265-81e5-4355-baa1-6d75fce7633e.jpg

Također ukoliko nemate dovoljnu količinu lučine može se dodati i jedna velika čaša crnog vina koja će pojačati boju i učiniti ju tamnijom.

Naravno kada se pisanice već pomalo ohlade, za dodatni sjaj i ljepši izgled može se premazati korom ili komadom slanine.

d7dd305a-aacb-48a5-bdb4-30e2bb1fd9a8.jpgc12746c9-7533-4a91-b9d8-da1a5ca35d82.jpg73720cbc-f587-4abc-9dd0-4534c7fa58cb.jpg4c72a12d-6d12-493f-8f36-9ef9dfe5922e.jpg007fd79e-e60b-4d19-9465-010078555e8a.jpg293ed4b3-ed1d-44c7-9d52-d763974fa644.jpg

KK/Notra.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.