× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
Ecos
kiseljak open
  • NITKO NIJE ODGOVARAO

dusina oblj snij

Foto: Olivera Dimač

Za prvi masovni zločin nad Hrvatima u Lašvanskoj dolini još nitko nije odgovarao

            Kraj siječnja kao i veći dio ratne 1993 godine ostat će crnim slovima upisani u povijest Hrvata   u naseljima smještenim  u dolini Lašve u središnjoj Bosni. Među njima je i selo Dusina u općini Zenica, koje pripada župi Busovača.  Nakon što su u siječnju 1993. postrojbe tzv. Armije BiH bezuspješno pokušale zauzeti Busovaču, rano ujutro 26 siječnja 1993 godine uslijedio je osvetnički pohod . Na meti se našlo selo Dusina, odnosno svo hrvatsko ali i malobrojno srpsko stanovništvo u ovom selu koje se tog ranoj jutra našlo u potpunom okruženju. Po ulasku u selo pripadnici Armije BiH hrvatske i srpske civile zajedno s pripadnicima HVO-a koji su poslužili kao „živi štit“ u pokušaju da zaštite živote civila, odvode  u u obiteljsku kuću Stipe Kegelja. Uslijedila su maltretiranja, a potom i okrutna ubojstva 10 zarobljenika,  za koje ni 28  godina poslije nitko nije odgovarao. Devet žrtava ubijeno je u kući Stipe Kegelja, dok je  Mladen Kegelj nakon zlostavljanja, likvidiran u seoskom mejtefu.  Iako su svi akteri zločina nad Hrvatima i jednim Srbinom koji se bježeći od zločina Armije BiH spas pokušao pronaći u Dusini, međunarodnom kao i domaćem pravosuđu poznati jer su izašli na vidjelo tijekom haaških procesa, za zločin u Dusini, uključujući i veoma okrutno ubojstvo zarobljenika Zvonka Rajića, još nitko nije procesuiran.   Rajiću je prema svjedočenjima preživjelih, izvađeno srce.

Danas na  28 godišnjicu, u Dusini molitva i vijenci za žrtve zločina. Obilježavanje godišnjice zločina  organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata HR HB Busovače, a molitvu za duše ubijenih  predvodio je fra Mario Katušić, župni vikar župe sv. Ante Padovanskog u Busovači uz sudjelovanje don Davora Topića, župnika župe sv. Josipa u Zenici. 

IMG-12b7d13d0af2d6f21f6eea7ce8188f5a-V.jpg

Godišnjice okrutnog zločina kojeg su u Dusini počinili pripadnici 7. Muslimanske brdske brigade tzv.  Armije BiH ojačani pripadnicima postrojbi El mudžahid rijetke su prilike kada Dusina u kojoj je  prije rata živjelo više od dvije tisuće Hrvata, oživi. Do danas se naime u Dusinu još nitko nije vratio. Nakon što su počinili stravične zločine nad hrvatskim stanovništvom, a selo sravnili sa zemljom pripadnici tzv. Armije BiH i mudžahedini koje ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković naziva „braniteljima“ BiH,  Dusina je etnički očišćena od Hrvata. Iz Dusine danas vapaji i poruke domaćoj ali i međunarodnoj javnosti.

„Svi znate za Ahmiće, za Dusinu tek rijetki, iako ovo mjesto svojom sablasnom  tišinom  punih 28 godina vrišti za pravdom za svoje okrutno pobijene nekadašnje stanovnike.  To što su oni Hrvati, ne bi smjelo umanjiti odgovornost počinitelja koje najviši bošnjački dužnosnici nazivaju braniteljima ove zemlje“, poruka je poslana s obilježavanja 28. godišnjice jednog od prvih ali i najokrutnijih zločina nad Hrvatima Lašvanske doline koje su počinili pripadnici tzv. Armije BiH ojačani borcima islamskih zemalja.

AP/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.