ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Općinske inspekcije nemoćne jer vlasnik zemljišta je iz Fojnice

smrad otpad lug

Kiseljak: Mještani naselja Lug već nekoliko dana bore se s nesnosnim smradom koji se širi iz nekoliko tona otpada najvjerojatnije životinjskog porijekla

     Dio stanovnika Luga,  jednog od najljepših kiseljačkih naselja koje graniči s općinom Fojnica, već nekoliko dana, posebno u popodnevnim satima, nisu u stanju boraviti vani niti mogu otvoriti prozore svojih domova. Razlog ne nepodnošljiv smrad koji se širi iz nekoliko tona otpada najvjerojatnije životinjskog porijekla. Na imanju u srcu naselja čiji je vlasnik prema saznanjima mještana, Abid Islamović iz Pločara, naselja u Fojnici, otpad je deponirala zasad nepoznata osoba.

Najbliža izvoru najblaže rečeno neugodnog mirisa je obitelj Damira Marijanovića čija je kuća od po svemu sudeći divlje deponije, udaljena  40 metara. „Ovo je ekološka bomba, nitko ne zna šta je u pitanju, osim što užasno smrdi, ovakav otpad može vrlo lako biti i izvor zaraze. Posebno je neizdržljivo u popodnevnim satima kada se vrijeme  i tlak zraka mijenjaju. Tad je vani nemoguće boraviti, a kuću ne možemo prozračiti jer je smrad nepodnošljiv “, kazao nam je Marijanović koji je odmah po spoznaji da je na susjednom imanju deponirano nekoliko tona smrdljivog otpada, obavijesti općinske službe. Na teren su  po njegovoj dojavi izašli Ivana Budimir i Željko Vučić,  općinski građevinski i komunalni inspektori. Uz konstataciju kako je riječ o poljoprivrednom zemljištu na kojemu je deponirana neka vrsta stajnjaka, đubriva organskog porijekla, zaključili  su kako ovaj slučaj nije u njihovoj već u nadležnosti poljoprivredne ili sanitarne inspekciju koju Općina Kiseljak nema.

„Mi smo mještane koji su nas pozvali uputili na kantonalnu poljoprivrednu inspekciju. Mi nemamo načina ni zakonskog uporišta ukloniti otpad, niti smo u mogućnosti kontaktirati vlasnika jer je s područja druge općine“, kazao nam je Željko Vučić, općinski komunalni inspektor.  Islamovićeva supruga koju su jedino uspjeli kontaktirati i mještani i inspektori kaže da su zemljište nekomu iznajmili ali ona ne zna komu. Na taj je način  potvrdila da je njezin suprug  po svemu sudeći naslijedio zemljište od oca, a je li se upisao kao vlasnik, zasad ne nepoznato kao i tko je deponirao smrdljivi otpad za kojeg inspektori tvrde da je stajnjak. „Ja sam odrastao na selu i vrlo dobro znam šta je stajnja. Kad se njime pognoji njiva, smrad se osjeti par sati i nestaje. Ovo ima puno intenzivniji miris i nije nalik stajnjacima kakve mi svi znamo“, kaže nam Marjanović koji će zajedno s mještanima Luga kaže nastaviti borbu za pravo  na čist zrak. Podršku ima i od Udruge „Eko srce Gromiljak“ čiji su članovi prije nekoliko godina zaustavili gradnju asfaltne baze u srcu naselja. „Stojimo i podržat ćemo mještane Luga u njihovoj borbi za čist okoliš. Vidjet ćemo na koji način, ali svakako smo uz sve koji traže da se sve što onečišćuje zrak, zemlju i vodu, mora sanirati, a onečišćivače kazniti“, kazala nam je Mirjana Barbić, predsjednica Udruge.

Sudeći prema dosadašnjim reakcija nadležnih, nepoznat otpad uz koji je nemoguće boraviti dulje od nekoliko minuta, teško da će itko ukloniti iz Luga. Mnoštvo je primjera koji pokazuju da čak i kad postoje očigledni dokazi da netko uništava okoliš, zagađivači ostaju nekažnjeni. Sva onečišćenja koja vrše vraćaju nam se u vidu poplava,  zaraza pa i epidemija koje su, svjedoci smo posljednjih mjeseci, u stanju vrlo lako zahvatiti i paralizirati cijeli svijet.

Ap/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17