ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Institucionalno rješenje i kazna pojedincima

psici kontejner

Iz Udruge „Šapa Kiseljak“ kažu da bi kažnjavanje neodgovornih pojedinaca bio dobar početak

     Napušteni psi ili mačke, teško ozlijeđene, izgladnjele i zapuštene životinje svakodnevica su mnogih gradova i mjesta u BiH. Potresne slike napuštenih bespomoćnih životinja nažalost često se mogu vidjeti i na ulicama Kiseljaka i naselja u ovoj općini. Neka mjesta, poput kontejnera za odlaganje otpada u naselju Lug uz glavnu prometnicu prema Fojnici, postala su uobičajena „odlagališta“ i za napuštene životinje. „Na tom samo jednom mjestu u Lugu  u zadnje dvije godine pronašli smo desetak okota pasa i još više mačaka. Mi jednostavno više nemamo kapaciteta ni snage zbrinuti ih, a apelirati na svijest onih koji ih tamo ostavljaju, izgubilo je svaki smisao. Samo primjereno kažnjavanje, u skladu sa zakonom, može spriječiti ovakve stvari“, kaže nam Ivana Gardijan Kusin, iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa Kiseljak“, vidno bijesna jer su još tri psića jutros osvanula na istom mjestu, po nesnosnoj vrućini.  Kao i većinu ostalih pronašao ih je Mladen Biletić, taksista, ujedno i aktivan član spomenute Udruge.  „Taj kontejner je jedno od brojnih mjesta na kojima svakodnevno pronalazim napuštene životinje pokušavajući ih spasiti od patnje i neljudi koji ih ostavljaju“, kaže nam Mladen Biletić. Udruga „Šapa Kiseljak“ iako jedna od najaktivnijih u BiH zbog neodgovornih pojedinaca koji ostavljaju pse i mačke po ulici, na više ili manje poznatim mjestima, iscrpila je sve svoje kapacitete te  uz sav entuzijazam članova i pomoć dobrih ljudi, postaju nemoćni u namjeri da se pobrinu za svaku napuštenu životinju.  Pozivaju stoga općinske vlasti da se aktivnije uključe u rješavanje problema te da prihvate pomoć koju im nude međunarodna udruženja poput organizacije „Dogs trust“.

U Civilnoj zaštiti Kiseljak slažu se s konstatacijom da su napuštene životinje problem cijele zajednice te da ga treba institucionalno riješiti. „To je jedan problem u čije rješavanje se svi mi trebamo aktivno uključit, od općine i kantona,  udruženja za zaštitu životinja,  veterinara pa i međunarodnih organizacija kroz dijalog koji će rezultirati pronalaskom rješenja.  Općina Kiseljak sama nema kapaciteta ni financijskih mogućnosti osnovati azil za napuštene životinje prema svim propisanim standardima. To može uraditi nekoliko općina ili cijeli kanton. U tom slučaju sve navedene razine vlasti bi u svojim proračunima predvidjele sredstva i na prikladan način zbrinule napuštene životinje koje vremenom postaju opasnost i za zdravlje ljudi“, kaže nam Nijaz Bunjo, pomoćnik načelnika općine Kiseljak za Civilnu zaštitu. Dijalog bez kojeg nema rješenja usporila je pojava epidemije koronavirusa, kaže Bunjo, ali se od njega nikad nije i neće odustati. „Ja ću i dalje tražiti i od načelnika i od vijećnika da se traga za jednim kvalitetnim rješenjem te da se pokrene dijalog i sa nama susjednim općinama, Fojnicom, Busovačom koje također pokušavaju pronaći rješenje. Tražit ću i da se kantonalni veterinarski inspektori aktivno uključe da prihvatilište budu prepoznata i u kantonalnom proračunu. Svi mi ako hoćemo možemo pronaći stotinu izgovora da problem ne riješimo, pogotu u ovo doba epidemije, ali to nije rješenje. Mi ga  moramo pronaći, zajedno sa sredstvima kojih će uvijek nedostajati, ali se mogu i pronaći kad ima volje“, pojasnio nam je Bunjo. No, po svemu sudeći, razgovori o  institucionalnom zbrinjavanju napuštenih životinja morat će sačekati smirivanje stanja s epidemijom koronavirusa koja se ovih dana ponovno razbuktala. Pitanje je samo kako to pojasniti posljednjim od brojnih napuštenih psića koji veselo mašu repićima nesvjesni teške sudbine koju im je namijenio njihov dojučerašnji vlasnik, ma tko on bio, osoba bez trunke savjesti i suosjećanja, a čiji nedostatak empatije se kad tad vrati poput bumeranga, pa  i vidu epidemija i zaraznih bolesti.

Dok se za rješenjem traga, ostaje nam podsjetiti da je napuštanje životinja kazneno djelo, a briga o životinji podrazumijeva njezinu registraciju pa i kastraciju koja bi spriječila tužne scene koje najprije ugrožavaju same životinje, a potom i ljude. Iz Udruge „Šapa Kiseljak“ apeliraju na prijavljivanje i novčano kažnjavanje onih koji životinje ostavljaju kao dobar početak rješenja problema.  

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17