× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Čudotvoran napitak

mlijeko mlijecni sirutka

ZNATE LI ŠTO JE SIRUTKA?

Sirutka je tekućinski nusproizvod koji ostaje nakon obiranja mlijeka. Ona je nusprodukt proizvodnje sira i koristi se u nekoliko komercijalnih upotreba.

Kada se prave sir i jogurt, ono što nastaje kao nusproizvod je sirutka. Smatra se za jedno od zdravijih pića jer je bogata vitaminima, mineralima i šećerima koji su potrebni čitavom organizmu, a naročito za pravilno funkcioniranje mozga. Ima blago kiselkast ukus koji osvježava. Zdravija je od mlijeka i preporučuje se njeno konzumiranje umjesto njega.

Sirutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za prehranu od dojenačke dobi do starosti. Zbog sličnosti majčinu mlijeku može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi.

„Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini (14%) te masti i mineralne tvari (11%).“

Sirutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tekućine koju su naše prabake koristile kao lijek, konzumirajte pola do jedne litre sirutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tijekom dana kako biste se osvježili i vratili energiju.

VRSTE SIRUTKE

Svježa sirutka postoji u dva oblika. Slatka koja se dobiva prilikom proizvodnje tvrdih sireva (cheddar, švicarski sir), i kisela sirutka koja se dobiva prilikom proizvodnje svježeg kravljeg sira. Kisela sirutka je ukusnija i stabilnija, a sadrži i manje laktoze i mliječne masti.

Sirutka u prahu dobiva se uklanjanjem vode iz svježe sirutke. Postoji slatka sirutka u prahu (pH 5,6), kisela sirutka u prahu (pH 5,1), demineralizirana sirutka u prahu i sirutka u prahu bez laktoze. Sirutka u prahu koristi se kao aditiv u proizvodnji kobasica, juha, pekarskih proizvoda, sireva i namaza, dok se demineralizirana i sirutka bez laktoze koriste za dječju hranu.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Od 10 litara mlijeka dobije se 1 kilograma sira i 9 litara sirutke. Sastav i svojstva sirutke ovise o tehnologiji proizvodnje sira te o kakvoći upotrebljenog mlijeka.

U sirutku prelaze svi ugljikohidrati mlijeka preostali nakon proizvodnje sira, a to su laktoza, glukoza, galaktoza, oligosaharidi te aminošećeri. Isto tako u sirutku prelaze gotovo sve topljive soli i mikroelementi mlijeka, a i soli dodane u proizvodnji sira.

Od vitamina sirutka sadrži najviše vitamina topljivih u vodi, dok količina vitamina topljivih u mastima ovisi o količini masti koja zaostaje u proizvodnji sira. Drži se da jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa.

Najvrijednija komponenta sirutke su proteini, koji se sastoje od ß-laktoglobulina, α-laktalbumina, imunoglobulina, laktoferina i albumina krvnog seruma.

  1. NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK ZA JETRU

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti jest da posegnete za čašom sirutke.

  1. RJEŠAVA PROBLEM „ZATVORA“

Sirutka će brzinski potaknuti probavu te riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno) jer može izazvati proljev. Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski pH potiče rad crijeva.

  1. SMANJUJE STRES

Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

 

  1. POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA

Sirutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim tvarima, sirutka je važan dio redukcijske dijete i korisna svakome tko želi održavati vitku liniju. Bjelančevine u sirutki također povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

 

  1. REGULIRA POVIŠENE MASNOĆE

Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom. Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko tjedana redovita konzumiranja.

 

  1. REGULIRA KRVNI PRITISAK

Redovito konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnog sustava jer smanjuje razinu glukozu u krvi i krvni tlak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

 

Nikolina J/artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Šišović
Šišović 2
  • Čudotvoran napitak

mlijeko mlijecni sirutka

ZNATE LI ŠTO JE SIRUTKA?

Sirutka je tekućinski nusproizvod koji ostaje nakon obiranja mlijeka. Ona je nusprodukt proizvodnje sira i koristi se u nekoliko komercijalnih upotreba.

Kada se prave sir i jogurt, ono što nastaje kao nusproizvod je sirutka. Smatra se za jedno od zdravijih pića jer je bogata vitaminima, mineralima i šećerima koji su potrebni čitavom organizmu, a naročito za pravilno funkcioniranje mozga. Ima blago kiselkast ukus koji osvježava. Zdravija je od mlijeka i preporučuje se njeno konzumiranje umjesto njega.

Sirutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za prehranu od dojenačke dobi do starosti. Zbog sličnosti majčinu mlijeku može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi.

„Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini (14%) te masti i mineralne tvari (11%).“

Sirutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tekućine koju su naše prabake koristile kao lijek, konzumirajte pola do jedne litre sirutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tijekom dana kako biste se osvježili i vratili energiju.

VRSTE SIRUTKE

Svježa sirutka postoji u dva oblika. Slatka koja se dobiva prilikom proizvodnje tvrdih sireva (cheddar, švicarski sir), i kisela sirutka koja se dobiva prilikom proizvodnje svježeg kravljeg sira. Kisela sirutka je ukusnija i stabilnija, a sadrži i manje laktoze i mliječne masti.

Sirutka u prahu dobiva se uklanjanjem vode iz svježe sirutke. Postoji slatka sirutka u prahu (pH 5,6), kisela sirutka u prahu (pH 5,1), demineralizirana sirutka u prahu i sirutka u prahu bez laktoze. Sirutka u prahu koristi se kao aditiv u proizvodnji kobasica, juha, pekarskih proizvoda, sireva i namaza, dok se demineralizirana i sirutka bez laktoze koriste za dječju hranu.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Od 10 litara mlijeka dobije se 1 kilograma sira i 9 litara sirutke. Sastav i svojstva sirutke ovise o tehnologiji proizvodnje sira te o kakvoći upotrebljenog mlijeka.

U sirutku prelaze svi ugljikohidrati mlijeka preostali nakon proizvodnje sira, a to su laktoza, glukoza, galaktoza, oligosaharidi te aminošećeri. Isto tako u sirutku prelaze gotovo sve topljive soli i mikroelementi mlijeka, a i soli dodane u proizvodnji sira.

Od vitamina sirutka sadrži najviše vitamina topljivih u vodi, dok količina vitamina topljivih u mastima ovisi o količini masti koja zaostaje u proizvodnji sira. Drži se da jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa.

Najvrijednija komponenta sirutke su proteini, koji se sastoje od ß-laktoglobulina, α-laktalbumina, imunoglobulina, laktoferina i albumina krvnog seruma.

  1. NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK ZA JETRU

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti jest da posegnete za čašom sirutke.

  1. RJEŠAVA PROBLEM „ZATVORA“

Sirutka će brzinski potaknuti probavu te riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno) jer može izazvati proljev. Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski pH potiče rad crijeva.

  1. SMANJUJE STRES

Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

 

  1. POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA

Sirutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim tvarima, sirutka je važan dio redukcijske dijete i korisna svakome tko želi održavati vitku liniju. Bjelančevine u sirutki također povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

 

  1. REGULIRA POVIŠENE MASNOĆE

Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom. Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko tjedana redovita konzumiranja.

 

  1. REGULIRA KRVNI PRITISAK

Redovito konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnog sustava jer smanjuje razinu glukozu u krvi i krvni tlak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

 

Nikolina J/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više