× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
Ecos
kiseljak open

 

20190616_120519.jpg

Uz počast hrvatskim i srpskim civila koje je Armija BiH ubila 1993. u Gojakovcu, obilježena i godišnjica pogibije Marinka Bošnjaka, dozapovjednika Brigade „Josip ban Jelačić

O stradanju Hrvata pa i Srba u proteklom Domovinskom ratu u Kiseljaku zna se vrlo malo, skoro ništa. Jer zločini počinjeni nad pripadnicima ova dva naroda niti su procesuirani niti ima naznaka da će uskoro netko odgovorati za primjerice ubojstvo 14- godišnjeg dječaka Spomenka Lučiča koji je najmlađa žrtva krvavog pokolja Armije BiH u lipnju 1993. godine u selu Gojakovac, nadomak Lepenice. Selo smješteno tek nekoliko desetina metara od izlaza s autoceste na Koridoru Vc u Lepenici u općini Kiseljak, prije 26 godina bilo je poprište okrutnog zločina. U pokušaju zauzimanja ovog područja, na kućnome pragu pripadnici Armije BiH ubili su šest hrvatskih i troje srpskih civila. Među njima je bio i dječak Spomenko. Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem u Lepenici te misom zadušnicom koju je ispred kapelice na Banbrdu predvodio fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, počast žrtvama i ove su godine, uz članove njihovih obitelji, odali i članovi Udruga proizašlih iz Domovinskog rata kao i hrvatski politički predstavnici iz općine Kiseljak. Hrvatski branitelji ovog kraja stradali su pokušavajući obraniti svoj dom, a ne u pohodu na tuđe teritorije dok su civili stradali u Gojakovcu u lipnju 1993. godine ubijeni samo zato jer su ostali na svome, poručeno je s obilježavanja 26. godišnjice zločina Armije BiH nad Hrvatima i Srbima u Gojakovcu.

 

IMG-7a0d64969018bc454d45babc18a75419-V.jpg

IMG-e8bfa170d61c002079d6c8e7496936cb-V.jpg

 

 

U pokušaju obrane Lepeničke doline prije 26 godina stradao je i Marinko Bošnjak, dozapovjednik Brigade HVO-a „Josip ban Jelačić“ Kiseljak, jedan od heroja obrane ovog kraja koji je dao nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske i BiH. Naime, krvavi rat 90-ih godina prošlog stoljeća koji je najprije zahvatio Hrvatsku, a potom i BiH sa sobom je, osim ljudskih žrtava, neviđenog zla i razaranja, na površinu izbacio ljude koji su se isticali svojom hrabrošću i srčanošću. Jedino o čemu su razmišljali bilo je kako obraniti svoj narod i rodnu grudu, bez obzira na to što je neprijatelj u većini slučajeva bio brojniji i bolje naoružan. Jedan od takvih vojnika bio je i Marinko Bošnjak, dozapovjednik Brigade HVO-a „Josip ban Jelačić“ Kiseljak, ističu njegovi suborci koji ga pamte po izuzetnoj hrabrosti i srčanosti. „Mnogi od nas su od pokojnog Marinka učili i imali što naučiti iz njegova znanja ali i dragocjenog iskustva kojeg je stekao kao pripadnik 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske Tigrovi. Ne samo da smo da smo učili od njega, Marinko Bošnjak spasio je mnoge živote svojim znanjem i smirenošću na čemu smo mi koji smo ga poznavali beskrajno zahvalni“, kaže brigadir Mario Bradara, jedan od suboraca pokojnog Marinka Bošnjaka.

Ana Popović

 

 

 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.