• Pile

dom zdravlja busovaca

Nepovjerenje  koje je Općinsko vijeće  izglasalo  ravnatelju Hadžiradončiću, ostalo  „mrtvo slovo na papiru“

 Što se događa iza zidova oronule zgrade Javne ustanove Doma zdravlja Busovača, hoće li se radom ravnatelja dr. Omera Hadžiradončića ali i ostalih odgovornih za poslovanje ove ustanove pozabaviti institucije nadležne za utvrđivanje nezakonitosti u poslovanju i kad? Neka su to od pitanja koja muče mnoge, od bivših i sadašnjih uposlenika, čelnika općine do svakog stanovnika Busovače, jer o dobrom funkcioniranju Doma zdravlja ovisi kvaliteta primarne zdravstvene zaštite koju im je ova ustanova dužna pružiti.

Ipak, krenimo redom. Dr. Omer Hadžiradončić dužnost ravnatelja preuzeo je u veljači 2012 godine. Stanje koje ga je dočekalo bilo je daleko od sređenog jer je jedan od njegovih prethodnika dr. Bogomir Barbić također optuživan za nesavjestan rad u službi i nezakonitosti u poslovanju. Nakon Barbića dužnost ravnateljice kratko je obnašala dr. Vera Rold. Po riječima zaposlenih, dr. Rold bila je na dobrom putu dovođenja stanja u redu, ali je političkom odlukom ubrzo smijenjena. Nakon nje dolazi dr. Hadžiradončić obećaje da će poslovanje ustanove dovesti u red. No, događa se upravo suprotno, kažu nam Nevenka Marić i Kata Vidović, dvije od šest bivših uposlenica Doma zdravlja koje je dr. Hadžiradočić, kako kažu, a to su i su i na sudu dokazale, nezakonito otpustio. Većinu njih, uključujući i Nevenku Marić i Katu Vidović, poslao je u prijevremenu mirovinu upisujućim im bez njihova pristanka ratni staž, što je suprotno Zakonu o radu. Potvrdio im je to i resorni federalni ministar. „Sve mi koje smo otpuštene bilo da je riječ o administrativnim radnicama ili medicinskom osoblju savjesno smo radile svoj posao. U trenutku kad sam dobila otkaz imala sam 37godina i 8 mjeseci staža, a Kata Vidović 39 godina. Osim savjesnog rada, zajedničko nam je i da smo sve otpuštene Hrvatice.

Na mjesto jedne od njih ravnatelj je zaposlio svoju ženu“, ispričala nam je Nevenka Marić, umirovljenica koja je to postala mimo svoje, voljom ravnatelja. Da je njihovo otpuštanje bilo nezakonito dokazale su i na Sudu gdje je većina optuštenih pravomoćno dobila spor protiv dr. Hadžiradončića. Nisu samo otpuštanja problem kojim bi se trebale pozabaviti institucije za utvrđivanje zakonitosti poslovanja Doma zdravlja u Busovači, kaže nam Kata Vidović, predsjednica Sindikata zaposlenih u ovoj ustanovi. „Problem je i višegodišnja praksa neuplaćivanja doprinosa radnicima iako su sredstva za ove namjene osigurana iz Županijskog zavoda. Tu su i brojne druge nezanitosti, od javnih nabavki do mobinga nad radnicima koji nisu istomišljenici ravnatelja“, ispričala nam je Kata Vidović, bivša uposlenica koja još uvijek ptredstavlja zaposlene u Domu zdravlja i iz čijih redova je, tvrdi, trebao biti izabran novi ravnatelj. Pokazuje nam peticiju koju je potpisalo 57 zaposlenih. „Umjesto da se imenuje netko od zaposlenika, dovodi nam se čovjek sa strane koji evo već sedam godina radi što hoće, bez ikakvih sankcija“, zaključuje Vidović.

Foto Kata Vidović i Nevenka Marić


Najbliže sankcijama dr. Hadžiradončić bio je u svibnju 2017. godine kada mu je Općinsko vijeće Busovače izglasalo nepovjerenje. Prema zaključku Vijeća ravnatelj Hadžiradončić trebao je biti razriješen u roku od 15 dana, iz redova uposlenih trebao je biti imenovan vršitelj dužnosti, a protiv ravnatelja pokrenut krivični postupak kojim bi se utvrdila njegova odgovornost po optužbama za nezakonit i nesavjestan rad. Zaključak ni do danas nije proveden, a Josip Mravak, predsjednik Općinskog vijeća Busovače kaže da nema Vijeće nema mehanizama ni mogućnosti provesti ga.

„Mi smo u ovom slučaju iscrpili sve zakonske mogućnosti. Vijeće ne može smijeniti ravnatelja“, kazao nam je Mravak. Zbog nepravilnosti u poslovanju Doma zdravlja Općinsko vijeće godinama nije usvojilo izvješća o radu Doma zdravlja te zaključak o izglasavanju nepovjerenja i pokretanju odgovornosti bio logičan slijed događaja. Problem je u tomu što je zaključak ostao „mrtvo slovo na papiru“.

Predsjednik Vijeća na pitanje tko može provesti zaključak Vijeća odgovara da to može učiniti načelnik. „Ja niti mogu niti hoću smijeniti ravnatelja jer to nije moja nadležnost“, kaže nam Asim Mekić, načelnik općine Busovača. Mekić kaže nije protiv ispitivanja ničije odgovornosti pa ni ravnatelja Hadžiradončića. „Nek' institucije rade svoj posao, ako treba nek' krenu od mene“, poručuje načelnik Busovače koji odbacuje tvrdnje bivših zaposlenica Doma zdravlja Busovača da otkazi imaju nacionalni predznak, usprkos činjenici da je svih šest otpuštenih zaposlenica hrvatske nacionalnosti.
Svi naši sugovornici slažu se u jednom, rad JU Dom zdravlja Busovača treba preispitati. No, ne mogu se složiti tko bi trebao nastaviti ono što je Općinsko vijeće prije skoro dvije godine započelo. Upravno vijeće nitko ne spominje, tek da je bilo manjih kadrovskih promjena, ali ne i reakcije. Prebacivanje odgovornosti i preispitivanje nadležnosti ide na ruku dr. Omeru Hadžiradončiću u kojeg svi odreda upiru prstom. A štetu trpe svi, od otpuštenih zaposlenika do korisnika usluga koji imaju pravo znati na koji način se troše sredstva namijenjena poslovanju Dom zdravlja Busovača, ustanove o kojoj ovisi kvaliteta primarne zdravstvene zaštite za koju svi izdvajaju sredstva i na koju imaju zakonsko pravo.

 

Foto: Dokumentacija, presuda, zaključak Općinskog vijeća te peticija zaposlenika

 


Ana Popović/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17