× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Preporuke nutricionista

 jacanje-imuniteta1.jpg

 

Jačanje imuniteta u jeku korona virusa je tema koja se svakodnevno povlači i traže se prirodni načini kako stvoriti prirodnu barijeru u organizmu koja će nas braniti od raznih vanjskih utjecaja s kojim se svakodnevno susrećemo.

Stručnjaci se slažu u jednom: Imunitet je potrebno jačati duži vremenski period, a ne samo onda kad nas preplaši neki opasni virus u zraku. Jak imunitet treba postati moto stila života.

Kakve su preporuke nutricionista vezane uz poboljšanje rada imunološkog sustava i načina prehrane? Je li moguće jačanje imuniteta?

Uz pomoć određenih zdravih namirnica u kojima se nalazi što više antioksidansa se može ojačati imunitet. Antioksidansi su tvari ili nutrijenti koji se nalaze u hrani, a koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu. Antioksidansi su iznimno važni za naše tijelo jer jačanju naš imunološki sustav i u našem tijelu djeluju kao čistači slobodnih radikala čime sprječavaju ili popravljaju već nanesenu štetu tako što blokiraju put slobodnim radikalima. Oni su dio vitamina, minerala i drugih nutritivno hranjivih tvari, a nalazimo ih u raznim prehrambenim namirnicama.

U antioksidanse ubrajamo vitamine C i E, selen i cink, koenzim Q10, karotenoide (beta-karoten, likopen, lutein, astaksantin), polifenole…

Češnjak, đumbir, kurkuma su također snažni antioksidansi koji će vam pomoći u borbi protiv virusa i infekcija.

Držite češnjak u ustima te udišite pare u grlo i pluća. Ako vam je okus prejak, sažvačite ga i popijte s vodom. Češnjak ima antiseptička svojstva te sprečava razvoj virusa i bakterija u usnoj šupljini i gornjem dišnom sustavu.

ČESTE UPALE GRLE ZNAK SU NEDOSTATKA VITAMINA B2

Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, pomaže tijelu da hranu pretvori u energiju. Dobar izvor vitamina B2 su sve vrste obogaćenoga kruha i žitarice, a ima ga i u mliječnim proizvodima, zelenom povrću, ribi te mesu peradi. Manjak vitamina B2 može izazvati raspukline na uglovima usana, neprestane upale grla, osipe na koži, ljubičastu boju jezika te preosjetljivost na svjetlo.

CINK

Cink je mineral koji ima značajnu ulogu u organizmu. Važan je za jačanje imuniteta, razgradnju enzima, reguliranje rasta stanica, smanjenje proizvodnje histamina i obranu od slobodnih radikala. Nezamjenjiv je u stvaranju i aktivaciji T-limfocita, doprinosi normalnoj sintezi DNK i RNK. Poznat je još i kao „podizač imuniteta“ jer ima antibakterijski i antivirusni učinak. Nalazi se u suhom mesu životinja, jetri, jajima, ribi, a najviše ga ima u tkivu oštrige. Vitamin C, u obliku natrijevog askorbata, i cink su odlična kombinacija za jačanje imunološkog sustava te zaštitu od slobodnih radikala.

ZDRAVI MIKS

Da biste svaki dan dobili potrebnu dozu vitamina i minerala te na prirodan način ojačali imunitet i tijelu osigurali energiju potrebnu za čitav dan, izmiksajte kivi, naranču, pola limuna, pola banane i žlicu meda, a ako ste ljubitelj voća i povrća, ovom napitku za jačanje imuniteta dodajte i šaku zelenoga lisnatoga povrća koje je bogato mineralima, a koje u kombinaciji s vitaminima iz voća čini odličnu kombinaciju za imunitet.

ŠEĆER PONIŠTAVA SVE UČINKE- PROVJERENO

No, bez obzira na to uzimate li preporučene vitamine i minerale, ako se vaša prehrana temelji na previše slatke hrane, učinka neće biti”, tvrdi nutricionistica. Šećer poništava djelovanje minerala i doslovno “ubija” imunološki sustav jer potiče razmnožavanje virusa i bakterija, dodaje nutricionistica. Zato je suho voće zdravija opcija jer sadrži važne minerale. Jačanju imuniteta pomoći će i vitamin C, koji potiče apsorpciju željeza.

A ukoliko niste znali kako šećer škodi vašem organizmu, pročitajte u našem tekstu LOŠE STVARI KOJE ŠEĆER ČINI TVOME TIJELU.

Neupitno je da je vaša prva linija obrane ustvari odabir zdravog načina života. Slijediti opće smjernice zdravstvene zaštite najbolji je korak koji možete poduzeti kako biste svoj imunosni sustav održali zdravim i snažnim na što prirodniji način. Svaki dio vašeg tijela, uključujući i imunosni sustav, bolje funkcionira kada je zaštićen od negativnog utjecaja okolišnih čimbenika i kada ga podržavate odabirom zdrave životne strategije, što podrazumijeva da:

 

- ne pušite

- jedete mnogo voća i povrća;

- redovito vježbate i održavate tjelesnu kondiciju;

- ne pretjerujete u količini hrane koju unosite i održavate primjerenu tjelesnu težinu;

- ne pijete alkohol ili, ako već pijete, da to bude umjereno;

- dovoljno spavate;

- poduzimate sve kako biste izbjegli zarazu (npr. čestim pranjem ruku i temeljitom termičkom obradom namirnica – mesa);

- pokušate smanjiti stres (a ako vam to ne polazi za rukom, pozabavite se nekom od antistresnih tehnika).

 

Nikolina J/Artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski kiseljak - novi 28.6.
  • Preporuke nutricionista

 jacanje-imuniteta1.jpg

 

Jačanje imuniteta u jeku korona virusa je tema koja se svakodnevno povlači i traže se prirodni načini kako stvoriti prirodnu barijeru u organizmu koja će nas braniti od raznih vanjskih utjecaja s kojim se svakodnevno susrećemo.

Stručnjaci se slažu u jednom: Imunitet je potrebno jačati duži vremenski period, a ne samo onda kad nas preplaši neki opasni virus u zraku. Jak imunitet treba postati moto stila života.

Kakve su preporuke nutricionista vezane uz poboljšanje rada imunološkog sustava i načina prehrane? Je li moguće jačanje imuniteta?

Uz pomoć određenih zdravih namirnica u kojima se nalazi što više antioksidansa se može ojačati imunitet. Antioksidansi su tvari ili nutrijenti koji se nalaze u hrani, a koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu. Antioksidansi su iznimno važni za naše tijelo jer jačanju naš imunološki sustav i u našem tijelu djeluju kao čistači slobodnih radikala čime sprječavaju ili popravljaju već nanesenu štetu tako što blokiraju put slobodnim radikalima. Oni su dio vitamina, minerala i drugih nutritivno hranjivih tvari, a nalazimo ih u raznim prehrambenim namirnicama.

U antioksidanse ubrajamo vitamine C i E, selen i cink, koenzim Q10, karotenoide (beta-karoten, likopen, lutein, astaksantin), polifenole…

Češnjak, đumbir, kurkuma su također snažni antioksidansi koji će vam pomoći u borbi protiv virusa i infekcija.

Držite češnjak u ustima te udišite pare u grlo i pluća. Ako vam je okus prejak, sažvačite ga i popijte s vodom. Češnjak ima antiseptička svojstva te sprečava razvoj virusa i bakterija u usnoj šupljini i gornjem dišnom sustavu.

ČESTE UPALE GRLE ZNAK SU NEDOSTATKA VITAMINA B2

Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, pomaže tijelu da hranu pretvori u energiju. Dobar izvor vitamina B2 su sve vrste obogaćenoga kruha i žitarice, a ima ga i u mliječnim proizvodima, zelenom povrću, ribi te mesu peradi. Manjak vitamina B2 može izazvati raspukline na uglovima usana, neprestane upale grla, osipe na koži, ljubičastu boju jezika te preosjetljivost na svjetlo.

CINK

Cink je mineral koji ima značajnu ulogu u organizmu. Važan je za jačanje imuniteta, razgradnju enzima, reguliranje rasta stanica, smanjenje proizvodnje histamina i obranu od slobodnih radikala. Nezamjenjiv je u stvaranju i aktivaciji T-limfocita, doprinosi normalnoj sintezi DNK i RNK. Poznat je još i kao „podizač imuniteta“ jer ima antibakterijski i antivirusni učinak. Nalazi se u suhom mesu životinja, jetri, jajima, ribi, a najviše ga ima u tkivu oštrige. Vitamin C, u obliku natrijevog askorbata, i cink su odlična kombinacija za jačanje imunološkog sustava te zaštitu od slobodnih radikala.

ZDRAVI MIKS

Da biste svaki dan dobili potrebnu dozu vitamina i minerala te na prirodan način ojačali imunitet i tijelu osigurali energiju potrebnu za čitav dan, izmiksajte kivi, naranču, pola limuna, pola banane i žlicu meda, a ako ste ljubitelj voća i povrća, ovom napitku za jačanje imuniteta dodajte i šaku zelenoga lisnatoga povrća koje je bogato mineralima, a koje u kombinaciji s vitaminima iz voća čini odličnu kombinaciju za imunitet.

ŠEĆER PONIŠTAVA SVE UČINKE- PROVJERENO

No, bez obzira na to uzimate li preporučene vitamine i minerale, ako se vaša prehrana temelji na previše slatke hrane, učinka neće biti”, tvrdi nutricionistica. Šećer poništava djelovanje minerala i doslovno “ubija” imunološki sustav jer potiče razmnožavanje virusa i bakterija, dodaje nutricionistica. Zato je suho voće zdravija opcija jer sadrži važne minerale. Jačanju imuniteta pomoći će i vitamin C, koji potiče apsorpciju željeza.

A ukoliko niste znali kako šećer škodi vašem organizmu, pročitajte u našem tekstu LOŠE STVARI KOJE ŠEĆER ČINI TVOME TIJELU.

Neupitno je da je vaša prva linija obrane ustvari odabir zdravog načina života. Slijediti opće smjernice zdravstvene zaštite najbolji je korak koji možete poduzeti kako biste svoj imunosni sustav održali zdravim i snažnim na što prirodniji način. Svaki dio vašeg tijela, uključujući i imunosni sustav, bolje funkcionira kada je zaštićen od negativnog utjecaja okolišnih čimbenika i kada ga podržavate odabirom zdrave životne strategije, što podrazumijeva da:

 

- ne pušite

- jedete mnogo voća i povrća;

- redovito vježbate i održavate tjelesnu kondiciju;

- ne pretjerujete u količini hrane koju unosite i održavate primjerenu tjelesnu težinu;

- ne pijete alkohol ili, ako već pijete, da to bude umjereno;

- dovoljno spavate;

- poduzimate sve kako biste izbjegli zarazu (npr. čestim pranjem ruku i temeljitom termičkom obradom namirnica – mesa);

- pokušate smanjiti stres (a ako vam to ne polazi za rukom, pozabavite se nekom od antistresnih tehnika).

 

Nikolina J/Artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više