× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Simptomi

rendgen artritis kosti

Reumatoidni artritis (RA) je sustavna, kronična, autoimuna bolest nepoznatog uzroka koja dominantno zahvaća zglobove. Smatra se da reumatoidni artritis nastaje kod genetski predisponiranih osoba pod utjecajem za sada nepoznatog ili nepoznatih vanjskih čimbenika. Generalno govoreći, reumatoidni artritis se smatra najčešćom upalnom reumatskom bolesti od koje boluje u prosjeku od 1 do 1,5% pučanstva.

SIMPTOMI I TIJEK BOLESTI

Reumatoidni artritis može započeti iznenada, s istodobnom upalom više zglobova. Obično započinje jedva primjetno, postupno zahvaćajući različite zglobove. Upala je obično simetrična: kad je zahvaćen zglob na jednoj strani tijela, isti zglob je također zahvaćen na drugoj strani tijela. Tipično je da promjene započinju na malim zglobovima prstiju ruke i noge, šaka, stopala, na ručnom zglobu, laktu i gležnjevima. Zglobovi su bolni, često ukočeni, osobito nakon ustajanja iz kreveta i dužeg mirovanja. Neki ljudi se osjećaju umorni i slabi, osobito u rano prijepodne.

Zahvaćeni zglobovi se povećavaju i brzo deformiraju. Zglobovi mogu ostati u jednom položaju (kontrakture) pa je ispružanje onemogućeno. Prsti se primiču malom prstu što mijenja položaj tetiva. Oteklina ručnog zgloba može uzrokovati sindrom karpalnog tunela. Puknuće cista, koje se mogu pojaviti uz koljeno, uzrokuje bol i otok potkoljenice. Oko 30% do 40% ljudi s reumatoidnim artritisom imaju tvrde izbočine (čvoriće, nodule) točno ispod kože u blizini zahvaćenog zgloba.

„U težim slučajevima, reumatoidni artritis može dovesti i do invalidnosti pacijenta, no pravovremena dijagnoza i pravilno liječenje mogu umanjiti rizik od teških posljedica.“

 

Najčešći simptomi koji prate reumatoidni artritis su:

  • malaksalost, gubitak tjelesne težine i groznica,
  • jutarnja ukočenost koja traje najmanje pola sata, nakon čega se zglobovi opuštaju,
  • najčešće simetrična otečenost, toplina i bol u zglobovima – najmanje šest tjedana prije dijagnoze,
  • deformacije zglobova: ulnarna devijacija, subluksacije, fleksorne kontrakture itd.,
  • upala krajnjih arterija koja uzrokuje potkožne čvoriće ili kvržice, najčešće u blizini lakta,
  • vretenasti otoci mekog tkiva oko oboljelih zglobova – nakupljanje tekućine, posebno u koljenima, u rjeđim slučajevima u zglobnoj vrećici iza koljena (Bakerova cista), a ponekad i na području lista noge.

PREHRANA KOD REUMATOIDNOG ARTRITISA

Dosad su stručnjaci i laici savjetovali razne modele dijete za oboljele od reumatoidnog artritisa, ali su rezultati bili kratkotrajni ili kontraverzni. Postoje brojni navodi o tome kako specifična prehrana ili pojedine namirnice pomažu u liječenju reumatoidnog artritisa, ali znanstvena istraživanja još uvijek ne nude konačan odgovor. Teško je napraviti univerzalnu dijetu za oboljele. Naime, nekim bolesnicima pojedine namirnice odgovaraju, dok ih drugi ne podnose.

PLAVA RIBA - Poznato je da losos, skuša, tuna i srdela obiluju omega-3 masnim kiselinama koje izravno djeluju na obrambeni sustav. Također, masti morskog podrijetla sprječavaju proizvodnju leukotriena B4 - upalne tvari koja je odgovorna za simptome artritisa. Navedenu činjenicu potvrđuju znanstvenici u istraživanju provedenom na 60 pacijenata koji su tijekom 12 tjedana svaki dan dobivali ulje iz jetre bakalara ili placebo. Rezultati su pokazali da su ispitanici unosom samo 10 g/dan ulja iz jetre bakalara smanjili upotrebu lijekova za 30%. Dodatna je prednost to što, za razliku od lijekova, nije bilo negativnih nuspojava.

VOĆE I POVRĆE - Svakodnevni unos svježeg povrća i voća sprječava nastajanje upalnih tvari. Toplo, lagano kuhano povrće poput artičoke, kelja, brokule, korabe, celera, komorača, poriluka, blitve, repe, šparoga, mahuna i graha pozitivno utječu na oslabljeni imunološki sustav. Masline, luk i češnjak ublažavaju upalu.

Konzumacija povrća (2-3 serviranja dnevno) smanjuje rizik nastanka reumatoidnog artritisa za 60%, u odnosu na smanjeni unos povrća (manje od jednog serviranja dnevno), potvrđuju znanstvenici s Harvardskog sveučilišta.

ZELENI ČAJ - Polifenoli zelenog čaja imaju izražen antioksidativni učinak, o čemu danas svjedoče rezultati brojnih istraživanja. Zeleni čaj također može utjecati na povećanje aktivnosti enzima koji sprječavaju oksidacijske procese u organizmu. Navedenu činjenicu potvrđuje istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition 2008. godine, u kojem dr. Hong na pokusnim životinjama dokazao protuupalno djelovanje polifenola iz zelenog čaja. Zeleni čaj osim moćnih antioksidansa (polifenola) sadržava i manje količine vitamina. Koncentracija vitamina C u zelenom čaju deset je puta veća nego u crnom čaju. Ostali vitamini u zelenom čaju su: vitamin B2, vitamin D, vitamin K i beta karoten. Sadržava i male količine minerala: selena, magnezija i floura. Preporučuje se 3 šalice zelenog čaja dnevno. Jedna šalica zelenog čaja sadržava 80-110 mg polifenola i 50-100 mg kofeina.

KURKUMA - Paprena, topla i gorko-slatka, s blagim mirisom koji podsjeća na đumbir s kojim je u rodu, kurkuma je poznata kao jedan od sastojaka koji se koriste za izradu curry praha. Kurkuma je izvor fitonutrijenata kurkumina koji ima snažna protuupalna svojstva. U nedavnoj studiji provedenoj s pacijentima oboljelim od reumatoidnog artritisa uočeno je da je kurkumin smanjio trajanje jutarnje ukočenosti, produljio vrijeme hodanja te smanjio oticanje zglobova.

ĐUMBIR - Đumbir sadržava vrlo snažne protuupalne spojeve gingerole. Upravo su gingeroli razlog zbog kojeg je 75% pacijenata s artritisom osjetio smanjenje bolova i/ili oticanje nakon što su jeli đumbir. Đumbir je koncentrirani izvor magnezija, vitamina B6, kalija, mangana i bakra. Možete ga koristiti kao začin uz povrće, piletinu te riblja jela. Topli oblozi od đumbira korisni su za ublažavanje boli kod artritisa i gihta.

SJEMENKE - Bućine, lanene i sjemenke sezama predstavljaju koncentriratni izvor „dobrih masnoća“ kao što su: omega-3 masne kiseline, alfa linolenska kiselina te jednostruko nezasićene masti npr. oleinska kiselina. Dobar su izvor mangana, cinka, bakra, magnezija i vitamina E, potrebnih za zdravlje kostiju i zglobova. Ta činjenica je važna, budući da su istraživanja dokazala deficit cinka, magnezija, bakra, kalija te vitamina B6 u oboljelih od reumatoidnog artritisa.

 

HRANA KOJU TREBA IZBJEGAVATI UKOLIKO IMATE REUMATOIDNI ARTRITIS

Studija provedena 90-tih godina prošlog stoljeća dokazala je da eliminacijska dijeta tj. izbjegavanje određenih namirnica znatno utječe na smanjenje simptoma bolesti. Znanstvenici su zaključili da kukuruz i pšenica izazivaju simptome artritisa u više polovice ispitanika, slanina, mlijeko i citrusi u 40%, raž, zob, jaja i crveno meso u 30% te rajčica u 20% ispitanika.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition dokazuje da osobe koje crveno meso jedu svaki dan imaju dvostruko veći rizik da će oboljeti od reumatoidnog artritisa u odnosu na osobe koje crveno meso jedu dva puta tjedno.

 

Nikolina J/artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Simptomi

rendgen artritis kosti

Reumatoidni artritis (RA) je sustavna, kronična, autoimuna bolest nepoznatog uzroka koja dominantno zahvaća zglobove. Smatra se da reumatoidni artritis nastaje kod genetski predisponiranih osoba pod utjecajem za sada nepoznatog ili nepoznatih vanjskih čimbenika. Generalno govoreći, reumatoidni artritis se smatra najčešćom upalnom reumatskom bolesti od koje boluje u prosjeku od 1 do 1,5% pučanstva.

SIMPTOMI I TIJEK BOLESTI

Reumatoidni artritis može započeti iznenada, s istodobnom upalom više zglobova. Obično započinje jedva primjetno, postupno zahvaćajući različite zglobove. Upala je obično simetrična: kad je zahvaćen zglob na jednoj strani tijela, isti zglob je također zahvaćen na drugoj strani tijela. Tipično je da promjene započinju na malim zglobovima prstiju ruke i noge, šaka, stopala, na ručnom zglobu, laktu i gležnjevima. Zglobovi su bolni, često ukočeni, osobito nakon ustajanja iz kreveta i dužeg mirovanja. Neki ljudi se osjećaju umorni i slabi, osobito u rano prijepodne.

Zahvaćeni zglobovi se povećavaju i brzo deformiraju. Zglobovi mogu ostati u jednom položaju (kontrakture) pa je ispružanje onemogućeno. Prsti se primiču malom prstu što mijenja položaj tetiva. Oteklina ručnog zgloba može uzrokovati sindrom karpalnog tunela. Puknuće cista, koje se mogu pojaviti uz koljeno, uzrokuje bol i otok potkoljenice. Oko 30% do 40% ljudi s reumatoidnim artritisom imaju tvrde izbočine (čvoriće, nodule) točno ispod kože u blizini zahvaćenog zgloba.

„U težim slučajevima, reumatoidni artritis može dovesti i do invalidnosti pacijenta, no pravovremena dijagnoza i pravilno liječenje mogu umanjiti rizik od teških posljedica.“

 

Najčešći simptomi koji prate reumatoidni artritis su:

  • malaksalost, gubitak tjelesne težine i groznica,
  • jutarnja ukočenost koja traje najmanje pola sata, nakon čega se zglobovi opuštaju,
  • najčešće simetrična otečenost, toplina i bol u zglobovima – najmanje šest tjedana prije dijagnoze,
  • deformacije zglobova: ulnarna devijacija, subluksacije, fleksorne kontrakture itd.,
  • upala krajnjih arterija koja uzrokuje potkožne čvoriće ili kvržice, najčešće u blizini lakta,
  • vretenasti otoci mekog tkiva oko oboljelih zglobova – nakupljanje tekućine, posebno u koljenima, u rjeđim slučajevima u zglobnoj vrećici iza koljena (Bakerova cista), a ponekad i na području lista noge.

PREHRANA KOD REUMATOIDNOG ARTRITISA

Dosad su stručnjaci i laici savjetovali razne modele dijete za oboljele od reumatoidnog artritisa, ali su rezultati bili kratkotrajni ili kontraverzni. Postoje brojni navodi o tome kako specifična prehrana ili pojedine namirnice pomažu u liječenju reumatoidnog artritisa, ali znanstvena istraživanja još uvijek ne nude konačan odgovor. Teško je napraviti univerzalnu dijetu za oboljele. Naime, nekim bolesnicima pojedine namirnice odgovaraju, dok ih drugi ne podnose.

PLAVA RIBA - Poznato je da losos, skuša, tuna i srdela obiluju omega-3 masnim kiselinama koje izravno djeluju na obrambeni sustav. Također, masti morskog podrijetla sprječavaju proizvodnju leukotriena B4 - upalne tvari koja je odgovorna za simptome artritisa. Navedenu činjenicu potvrđuju znanstvenici u istraživanju provedenom na 60 pacijenata koji su tijekom 12 tjedana svaki dan dobivali ulje iz jetre bakalara ili placebo. Rezultati su pokazali da su ispitanici unosom samo 10 g/dan ulja iz jetre bakalara smanjili upotrebu lijekova za 30%. Dodatna je prednost to što, za razliku od lijekova, nije bilo negativnih nuspojava.

VOĆE I POVRĆE - Svakodnevni unos svježeg povrća i voća sprječava nastajanje upalnih tvari. Toplo, lagano kuhano povrće poput artičoke, kelja, brokule, korabe, celera, komorača, poriluka, blitve, repe, šparoga, mahuna i graha pozitivno utječu na oslabljeni imunološki sustav. Masline, luk i češnjak ublažavaju upalu.

Konzumacija povrća (2-3 serviranja dnevno) smanjuje rizik nastanka reumatoidnog artritisa za 60%, u odnosu na smanjeni unos povrća (manje od jednog serviranja dnevno), potvrđuju znanstvenici s Harvardskog sveučilišta.

ZELENI ČAJ - Polifenoli zelenog čaja imaju izražen antioksidativni učinak, o čemu danas svjedoče rezultati brojnih istraživanja. Zeleni čaj također može utjecati na povećanje aktivnosti enzima koji sprječavaju oksidacijske procese u organizmu. Navedenu činjenicu potvrđuje istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition 2008. godine, u kojem dr. Hong na pokusnim životinjama dokazao protuupalno djelovanje polifenola iz zelenog čaja. Zeleni čaj osim moćnih antioksidansa (polifenola) sadržava i manje količine vitamina. Koncentracija vitamina C u zelenom čaju deset je puta veća nego u crnom čaju. Ostali vitamini u zelenom čaju su: vitamin B2, vitamin D, vitamin K i beta karoten. Sadržava i male količine minerala: selena, magnezija i floura. Preporučuje se 3 šalice zelenog čaja dnevno. Jedna šalica zelenog čaja sadržava 80-110 mg polifenola i 50-100 mg kofeina.

KURKUMA - Paprena, topla i gorko-slatka, s blagim mirisom koji podsjeća na đumbir s kojim je u rodu, kurkuma je poznata kao jedan od sastojaka koji se koriste za izradu curry praha. Kurkuma je izvor fitonutrijenata kurkumina koji ima snažna protuupalna svojstva. U nedavnoj studiji provedenoj s pacijentima oboljelim od reumatoidnog artritisa uočeno je da je kurkumin smanjio trajanje jutarnje ukočenosti, produljio vrijeme hodanja te smanjio oticanje zglobova.

ĐUMBIR - Đumbir sadržava vrlo snažne protuupalne spojeve gingerole. Upravo su gingeroli razlog zbog kojeg je 75% pacijenata s artritisom osjetio smanjenje bolova i/ili oticanje nakon što su jeli đumbir. Đumbir je koncentrirani izvor magnezija, vitamina B6, kalija, mangana i bakra. Možete ga koristiti kao začin uz povrće, piletinu te riblja jela. Topli oblozi od đumbira korisni su za ublažavanje boli kod artritisa i gihta.

SJEMENKE - Bućine, lanene i sjemenke sezama predstavljaju koncentriratni izvor „dobrih masnoća“ kao što su: omega-3 masne kiseline, alfa linolenska kiselina te jednostruko nezasićene masti npr. oleinska kiselina. Dobar su izvor mangana, cinka, bakra, magnezija i vitamina E, potrebnih za zdravlje kostiju i zglobova. Ta činjenica je važna, budući da su istraživanja dokazala deficit cinka, magnezija, bakra, kalija te vitamina B6 u oboljelih od reumatoidnog artritisa.

 

HRANA KOJU TREBA IZBJEGAVATI UKOLIKO IMATE REUMATOIDNI ARTRITIS

Studija provedena 90-tih godina prošlog stoljeća dokazala je da eliminacijska dijeta tj. izbjegavanje određenih namirnica znatno utječe na smanjenje simptoma bolesti. Znanstvenici su zaključili da kukuruz i pšenica izazivaju simptome artritisa u više polovice ispitanika, slanina, mlijeko i citrusi u 40%, raž, zob, jaja i crveno meso u 30% te rajčica u 20% ispitanika.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition dokazuje da osobe koje crveno meso jedu svaki dan imaju dvostruko veći rizik da će oboljeti od reumatoidnog artritisa u odnosu na osobe koje crveno meso jedu dva puta tjedno.

 

Nikolina J/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.