ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

kis nogomet povijest

Iako malo mjesto, Kiseljak ima dugu tradiciju nogometa za kojeg su mnogi naraštaji živjeli

Za koju godinu NK "Kiseljak" proslavit će svoj veliki jubilej, stoljeće postojanja i rada. Iako malo mjesto, kroz proteklih 95 godina Kiseljak je iznjedrio mnoge talentirane nogometaše, za ovaj sport živjeli su mnogi naraštaji. Kroz priču Zdravka Lukića, bivšeg igrača te Tome Trogrlića nadimka Seljače, nekadašnjeg trenera, dolazimo do zaključka da je nogomet u Kiseljaku poput "zaraze" kojoj nema lijeka, a ruku na srcu "zaraženi" ga ni ne traže.

Iako su prešli sedmo desetljeće života Lukić i Trogrlić i danas žive za nogomet, koliko im zdravlje i vrijeme dopuste. Lukića je život odveo za djecom u Beč, ali svaki posjet rodnom Kiseljaku koristi kako bi obišao stadion, pogledao utakmnicu, uočio neke nove talente. A Kiseljak ih je oduvijek imao, kaže Lukić koji je u dresu NK "Kiseljaka" igrao 19 godina, i jedan je od igrača s najduljim stažem, dok je za Klub vezan 60-ak godina.

"Još mi je u sjećanju živa utakmica u kojoj smo davne 1952. godine u gostima pobijedili Visočane rezultatom 3:0. Poraženi su ostali u nevjerici, a Kiseljaku su otvoreno zavidjeli na talentiranim igračima. Znali su reči: kakvo je samo mjesto taj Kiseljak, deset kuća, 11 igrača", prisjetio se Lukić jedne od najslavnijih pobjeda tima iz mjesta mineralne vode dok nam pookazuje stare, crno- bijele fotografije.

U vrijeme u kojemu su nastale, podsjeća nas Trogrlić, NK Kiseljak igrao je u Ligi zajedno sa sarajevskim "Željezničarem", kakanjskim "Rudarom", jednom rječju najboljim klubovima bivše države s ovih prostora. Uz Lukića, Trogrlić nam je najbrojao mnoge uspješne igrače iz tog vremena koji su igrali i za velike i uspješne Klubove, poput Josipa Kristića, Željka Gašparevića, Vlade Komšića, Gardavskih te mnogih drugih.

Što se poslijeratnog vremena tiče, najuspješniji igrač je Spomenko Bošnjak, sadašnji trener prvog tima NK "Kiseljak", bivši igrač hrvatskog "Varteksa" kao i drugih uspješnih hrvatskih klubova, slažu se veterani kiseljačkog nogometa. Složni su i u ocjeni da Klub ima perpektivne kadete i juniore čiji su treneri Josip Bošnjak i Igor Antić.

Kada govore o sadašnjem stanju u NK "Kiseljak" u kritikama ne štede Upravu jer kažu može i bolje jer kiseljački nogomet zaslužuje najbolje. Pero Pecirep, predjednik Kluba na čiju adresu su uputili najviše kritika kaže da se u NK "Kiseljak" koji trenutačno igra u Drugoj ligi Zapad, posebno obraća pozornost na mlade igrače ali i trenere koji su redom domaći, te u osiguranje što boljih uvjeta za trening.

"Za potrebe mlađih sastava osposobili smo pomoćni teren, općinske vlasti planiraju gradnju Sportskog centra u kojemu će biti mjesta i za nogometaše, uređujemo stadion, gradimo tribine. Kad zaokružimo ovaj proces proslavit ćemo godišnjicu postojanja Kluba kao jednu od priprema za veliki jubijel, 100 godina NK Kiseljak“ , kaže Pecirep te naglašava kako im je namjera, uz Lukića i Trogrlića, okupiti i mnoge druge legende nogometa u Kiseljaku.

A ima ih kaže puno. Njima zahvaljujući NK Kiseljak za koju će godini obilježiti jubilej na kojem bi mu mnoge puno veće sredine mogle pozavidjeti.

artinfo.ba/ap

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17