ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Srpski član Predsjedništva

dodik 0

 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nastavljaju svojim nezakonitim i antiustavnim ponašanjem degradirati ovu instituciju i od nje prave cirkus, priopćeno je iz Ureda srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. "Komšić, kojem su usta puna BiH, a sve radi na srozavanju i sramoćenju njenih institucija, saziva izvanrednu sjednicu na kojoj on i Džaferović donose neku odluku o odobravanju održavanja vježbe EUFOR – Brzi odgovor 2021", naveli su iz Dodikovog ureda za novinsku agenciju Srna.

Prema njegovim riječima, Komšić i Džaferović na taj način “samo ismijavaju i BiH i instituciju čiji su članovi, a koja bi trebala biti profesionalna i ozbiljna”.

Iz Predsjedništva BiH jučer je priopćeno da su Komšić i Džaferović na izvanrednoj sjednici “odobrili održavanje vježbe EUFOR – Brzi odgovor 2021, na osnovi pisma upućenog od zapovjednika EUFOR-a general-majora Alexandera Platzera”.

Vježba će biti održana od 13. rujna do 3. listopada u južnom dijelu BiH, navedeno je u priopćenju.

Iz Dodikovog ureda, međutim, navode da bi Komšić i Džaferović za početak trebali znati osnovne stvari, a to je da zapovjednik EUFOR-a, u skladu s Aneksom 1-A Daytonskog mirovnog sporazuma, samo obavještava Predsjedništvo o održavanju redovne godišnje vježbe.

“Ovakve vježbe se izvode niz godina i imajući u vidu da je tada povećano prisustvo pripadnika EUFOR-a na terenu, što bi moglo izazvati neku vrstu uznemirenja u javnosti, komanda redovno obavijesti sve institucije i javnost u BiH”, istaknuli su iz Ureda člana Predsjedništva BiH.

Naglašeno je da EUFOR nije ni tražio odobrenje, već su samo obavijestili Predsjedništvo o svojim aktivnostima, a mogli su i bez toga.

“Stoga je sjednica Predsjedništva o ovoj temi potpuno nepotrebna, a posebno je donošenje bili kakve odluke apsolutno nebitno, čak i neozbiljno”, naveli su iz Dodikovog ureda.

Ova informacija EUFOR-a mogla se samo primiti na znanje i to na razini tehničkih organa Predsjedništva.

“Dakle, Predsjedništvo o ovom pitanju ne može donositi odluke, jer se to od njega i ne traži. Sve odluke koje se tiču obrane mogu biti donijete samo jednoglasno, tako da su na taj način prekršili Ustav i Poslovnik“, ističe se u priopćenju.

Komšić i Džaferović pozvani su da, kako je navedeno, prestanu zloupotrebljavati instituciju kao što je Predsjedništvo za svoje “sitne čaršijske podvale i obmanjivanje javnosti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”.

Dodik poslije odluke bivšeg visokog predstavnika BiH Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici ne sudjeluje u radu Predsjedništva BiH.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17