ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Šahinović za Artinfo

tv zatamnjivanje

Ukoliko dopis upućen na više adresa ne urodi plodom, iz UFI-a će pozvati potrošače da ne plaćaju usluge kabel operaterima

       Udruženje filmske industrije, sukladno ovlastima autora i nositelja prava koje zastupaju, ovih je dana uputilo dopis relevantnim institucijama u BiH kojim traži zaustavljanje prakse  zatamnjivanja tv sadržaja kojeg reemitiraju kabel operateri u BiH.  Pozivajući se na Zakon o autorskim i srodnim pravima BiH, zatamnjenje programskih sadržaja, ističu iz UFI-ja, smatraju nelegalnim i nezakonitim. „Člankom 30. Zakona o autorskim i srodnim pravima BiH jasno je i nedvosmisleno određeno da reemiteri moraju svojim konzumentima insporučiti integralni sadržaj tv emitera“, kaže Almir Šahinović, dopredsjednik Upravnog vijeća UFI-a. Iz ovog Udruženja naglašavaju da je člankom  30. navedenog zakona kojim su propisana pravila radiodifuznog i kabelskog reemitiranja,  jasno i precizno definirano pravo na istodobno i u neizmijenjenom obliku prenošenje tv sadržaja prilikom njihova reemitiranja.  Korisnicima usluga kabel operatera u BiH to se isto pravo godinama uskraćuje, pogotovu u slučaju reemitiranja atraktivnih sadržaja kao što su prijenosi sportskih događaja. “Svima je svakodnevno vidljivo da se najatraktivniji sadržaji na tv kanalima  koji se nalaze u programskim shemama kabel operatera, zatamnjuju. U zakonu pak jasno stoji da nije dozvoljena bilo kakva modifikacija reemitiranog sadržaja te su stoga i trenutna zatamnjenja koja su postala ustaljena praksa, nezakonita.  Zatamnjenja su jednostrani akt kabel operatera kojim nanose šteti autorima, odnosno nositeljima prava po osnovu naknade koja im pripada za reemitiranje njihovih djela dok su pretplatnici klasična žrtva prevare jer kabel operaterima plaćaju sadržaje koje ne dobivaju“, pojasnio nam je Šahinović.

Udruga filmske industrije, UFI, pozvala je kabel operatere da svoje poslovanje usklade sa člankom 30. Zakona o autorskim i srodnim pravima BiH, Regulatornu agenciju za komunikacije RAK da im, u skladu s ovlastima koje ima, naloži da svoje poslovanje usklade sa navedenim zakonom dok je od Vijeća RAK-a zatraženo poduzimanje mjera kojim će osigurati provedbu zakona. Dopis je upućen i Ombudsmenu za zaštitu potrošača od kojeg je zatraženo poduzimanje odgovarajućih mjera zaštite prava potrošača koja se u ovom slučaju masovno krše. Dopis UFI-a upućen je i na adrese Klubova zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH kao i  Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

U slučaju ignoriranja njihove inicijative, iz UFI-a kažu kako će pozvati potrošače da prestanu plaćati usluge kabel operaterima sve dok ne ispune ugovorne obveze, odnosno prestanu kako kažu i potkrepljuju zakonskim rješenjima koja su na snazi,  sa nezakonitom praksom zatamnjivanja sadržaja.

AP/artinfo.ba

    

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17