ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Dodik

dodik 0

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da presuda kojom je bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor nema puno veze s pravom i pravdom.

Istaknuo je da je po nalazima instituta iz Sarajeva u proteklom ratu u BiH stradalo 96.000 ljudi, od čega 29.000 Srba ili oko 30 posto, dok je za zločine nad Srbima izrečeno samo dva posto presuda.

Dodao je da je Haški tribunal svojim presudama, "kažnjavajući prvenstveno Srbe", doprinio tome da nepovjerenje među narodima bude još veće.

- Na ovaj način mislim da je general Mladić samo poslat u legendu, jer srpski narod zna da bi bez njegovog komandovanja i njegovog duha koji je držao u samoj vojsci bilo mnogo više stradanja našeg naroda - poručio je Dodik.

Također je izrazio saučešće svim žrtvama u proteklom ratu bez obzira na vjeru i naciju, naglasio da mu je žao što se takav tragičan događaj desio, ali i da treba nastaviti borbu za očuvanje osnovnih vrijednosti Republike Srpske i jačanje njene autonomije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Pravosnažnom i konačnom presudom, koju mu je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS), potvrđena je prvostupanjska presuda Mladiću od 22. studenog 2017., te je okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17