ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
KOD DOMAĆINA PAHORA

170521_brioni_markica.jpg

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nazočili su svečanom sastanku lidera u povodu 10. godišnjice Brdo – Brioni procesa na Brdu kod Kranja.

Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Svečanom sastanku su nazočili i lideri ostalih zemalja sudionika Brdo – Brioni procesa – Aleksandar Vučić, Ilir Meta, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Vjosa Osmani, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na svečanom sastanku su usvojeni zaključci kojom se potvrđuje predanost Brdo - Brioni procesu. Istaknut je značaj procesa u jačanju dobrosusjedskih odnosa, te u promoviranju europske perspektive zapadnog Balkana.

Proširenje EU na zemlje regije je geopolitička nužnost i najvažniji preduvjet za stabilnu, perspektivnu i održivu budućnost Europe, rečeno je na susretu.

Od proteklog sastanka lidera Brdo - Brioni procesa, prije dvije godine, pojavila se pandemija koronavirusa, koja je izazvala negativne efekte na ekonomiju i društveni i socijalni sistem zemalja učesnica procesa. Evidentiran je napredak u procesu oporavka od pandemije i imunizaciji stanovništva. Istaknuta je potreba da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu tranziciju, koja će dovesti do održivijeg razvoja, a time i bolje perspektive za mlađe generacije.

Lideri su pozdravili je usvajanje Ekonomskog i investicijskog plana EU za zapadni Balkan u listopadu 2020. godine, koji će, kroz razvojne projekte, osigurati značajna sredstva za ovu regiju.

Ponovljena je zajednička strateška vizija slobodne, jedinstvene i mirne Europe, te posvećenost miru, stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima.

Zaključeno je da proširenje EU na zapadni Balkan prioritet, te da proces treba ubrzati i osigurati aktivniji angažman EU sa svim zemljama članicama regije, kako bi ispunile uvjete za članstvo u EU.

Pozdravljena je namjera Republike Slovenije da održi Samit EU – zapadni Balkan tijekom svog predsjedavanja Vijećem Europske unije, te namjera uključiti zemlje zapadnog Balkana u Konferenciju o budućnosti Europe, koja je počela 9. svibnja 2021. godine.

 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17