× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
kiseljak open
  • 'Dijaspora se vraća kući'

dijaspora se vraca pl

Sedmi biznis forum bh. dijaspore "BHdiaFor" održan je danas u online formatu s porukom "Dijaspora se vraća kući".

Izraženo je uvjerenje da će 2021. biti godina ekonomskog oporavka Bosne i Hercegovine i da dijaspora igra ključnu ulogu u podršci novom iskoraku u razvoju i obnovi privrede nakon udara izazvanog pandemijom.

U uvodnom obraćanju ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson rekao je da forum predstavlja važnu i dobro tempiranu priliku za razmatranje načina za povećanje investicija iz dijaspore koje će stvoriti nova radna mjesta.

- Članovi bh. dijaspore već imaju veliki uticaj na zajednice iz kojih potiču jer imaju bolji uvid u stanje na terenu i voljni su investirati gdje drugi nisu - istakao je Nelson.

Dodao je da je uticaj investicija iz dijaspore najvidljiviji u malim lokalnim zajednicama koje imaju problema da privuku uobičajene oblike investicija.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto naveo je da Vlada KS planira otvoriti tehnološki park za IT kompanije u kojem bi mogle raditi, surađivati i školovati budući kadar.

Također, naglasio je da bi trebalo uložiti u otvaranje licencirane visoke škole za IT struku "42" kakvih ima samo nekoliko u svijetu, kojoj bi bila ponuđena lokacija u Domu mladih. 

Na forumu su predstavljena i pozitivna iskustva ulaganja dijaspore u Kanton Sarajevo, Grad Prijedor i Opštinu Lopare.

Pokrovitelj ovogodišnjeg skupa je USAID kroz projekt "Diaspora Invest" koji je u posljednje četiri godine podržao više od 140 poduzeća pokrenutih zahvaljujući inicijativi ili direktnoj investiciji bh. iseljeništva.

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.