ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Prijedlog postaje zakon?

svicarska zastava

Švicarci danas glasaju na referendumu o zabrani pokrivanja lica u javnosti, što bi u najvećoj mjeri moglo pogoditi muslimanke u toj zemlji. Premda je Švicarska vlada preporučila glasačima da odbiju prijedlog, ankete javnog mnijenja pokazuju da bi većina Švicaraca ipak mogla podržati zabranu i da će prijedlog postati zakon.

-U Švicarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda - rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsjednik odbora za referendum.

Prijedlog je još iz 2017., mnogo prije pojave koronavirusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se spriječilo širenje zaraze.

U njemu se izravno ne spominje islam i među ciljevima mu je zaustaviti nasilne ulične demonstrante i nogometne huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba.

Prijedlog oslikava napete odnose Švicarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica.

Wobmann tvrdi da glasanje nije glasanje protiv samog islama, ali je dodao da je “pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Europi i za kojega nema mjesta u Švicarskoj”.

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

Muslimani čine 5,2 posto švicarske populacije od 8,6 milijuna ljudi, a većina ih je porijeklom iz Turske, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Švicarski muslimani tvrde da desničarske stranke koriste glasanje kako bi okupile svoje pristaše, a njih demonizirale, dok drugi upozoravaju da će zabrana potaknuti dublje podjele, prenosi Al Jazeera.

Nitko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procjenjuje Univerzitet u Luzernu.

Mnoge feminističke organizacije protive se zabrani.

- Na stranu što je beskoristan, ovaj tekst je rasistički i seksistički - rekla je Ines El-Shikh, glasnogovornica skupine muslimanki “Ljubičaste marame”.

- Neprihvatljivo je da u 2021. švicarski ustav ima članak koji propisuje ili zabranjuje ženama da nose što god žele - rekla je El-Shikh za AFP.

 

FENA

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17