ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sa sjednice Doma naroda

bradara dn rasprava

 

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima što je trebalo olakšat nabavku vakcina protiv koronavirusa.
Izaslanici su prihvatili da dopune dva zakonska rješenja razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku što je bio zahtjev Zastupničkog doma PSBiH koji je ranije podržao te izmjene.
Tako će dopune ta dva zakona biti upućene Kolegiju Doma na naknadno usuglašavanje budući da nije bilo dovoljno entitetske podrške iz Republike Srpske za njihovo usvajanje.
Kako je navedeno u obrazloženju, cilj dopune Zakona o javnim nabavkama je omogućavanje nabavke vakcina za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite njihovog života i zdravlja.
S druge strane, cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa vakcinama i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.
Ovim zakonskim prijedlogom unaprijeđeno je postojeće zakonsko rješenje u skladu s osnovnim principom koji se odnosi na omogućavanje postupanja nadležnih organa u situacijama kada proizvođač lijekova za zarazna oboljenja traži posebne uvjete.

"Zdravstveni sustav će funkcionirati kada novac bude pratio pacijenta i uslugu, a ne paušalno" kazala je predsjednica Kluba hrvatskih izaslanika Lidija Bradara. " O ovoj temi nažalost ne pričaju oni koji bi trebali i koji su pozvani nego ovako s vremena na vrijeme dobijemo rješenja dežurnih spasitelja. U Zastupničkom domu je ovo rješenje prošlo kako je prošlo i ako će izmjena samo jednog članka doprinijeti da stvari profunkcioniraju, nije problem, podržat ćemo, mada ne vidim razlog. Naime, ljudi se prvenstveno liječe u svojim domovima zdravlja, tu je primarna zdravstvena zaštita, prvi odgovor na sve. Dok dođemo do Vijeća ministara i Ministarstva civilnih poslova, ogroman je put nadležnosti" kazala je između ostaloga Bradara.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17