ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Suradnja s Njemačkom

Za posao u Njemačkoj potrebno osigurano radno mjesto i radna viza

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, mr. Muamer Bandić je 20.11.2020. godine potpisao Dogovor o saradnji na projektu „Obrti nude budućnost“ (HabiZu) između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad SR

Njemačke.

Projekt će sa njemačke strane implementirati Odsjek za međunarodne poslove Savezne agencije za rad SR Njemačke i Udruženje njemačkih obrta (ZDH), a s bosanskohercegovačke strane Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i zavodi za zapošljavanje Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Ovaj projekt je izvanredna prilika za nezaposlene osobe da steknu savremena znanja i vještine u skladu sa njemačkim obrazovnim i stručnim standardima. Rezultati projekta će ujedno biti temelj za buduće slične inicijative, sa posebnim fokusom na prenos vještina i znanja u Bosnu i Hercegovinu. Ovakvi projekti strukovnog osposobljavanja, koji se odvijaju u suradnji sa njemačkim obrtničkim sektorom, mogu biti dragocjen doprinos u dokvalifikaciji bosanskohercegovačke radne snage, održavanju konkurentnosti bosanskih firmi i stvaranju prilike za zaposlenje u samoj Bosni i Hercegovini.

Ciljna grupa za sudjelovanje u projektu su osobe sa diplomom elektroničara, metalostrugara i instalatera za sanitarije, grijanje i klimatizaciju (prema njemačkom sistemu). Kandidati mogu biti nezaposlene osobe bez radnog iskustva ili osobe koje imaju radno iskustvo, ali nakon kojeg su nezaposleni određeno razdoblje.

Cilj projekta je povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata kroz regrutaciju, dokvalifikaciju i integraciju kvalifikovanih radnika u njemačka obrtna zanimanja za vrijeme trogodišnjeg trajanja projekta.
Svi zainteresovani kandidati se mogu osobno prijaviti na javni poziv koji će biti otvoren do 04.12.2020. godine, a sudionici projekta će biti odabrani putem online intervjui. Odabrani kandidati će od ožujka 2021. godine učiti njemački jezik u Bosni i Hercegovini, a nakon položenog testa će ići na dokvalifikaciju koje će za njih organizovati obrtničke komore u Koblenzu, Münchenu i Potsdamu.

Svim kandidatima će biti plaćeni troškovi smještaja, ishrane i zdravstvenog osiguranja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Njemačkoj. 
Sve aktivnosti u projektu će financirati Savezne agencije za rad SR Njemačke sa svojim partnerima.
Javni poziv za prijavu za sudjelovanje je objavljen na web stranicama Agencije za rad i zapošljavanje BiH i zavoda za zapošljavanje. U skladu sa epidemiološkom situacijom, sve aktivnosti u ovoj godini će biti realizirane putem online sistema: prijave za sudjelovanje, intervjui i drugo.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17