× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
  • Kanton Središnja Bosna

domic sindikati srednje

Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg školstva u Kantonu Središnja Bosna

Premijer Kantona Središnja Bosna Tahir Lendo, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojan Domić, te predsjednica Neovisnog sindikata zaposlenika srednjih škola KSB Nada Jukić i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja,znanosti i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalnog odbora KSB Abdulah Serezlija potpisali su prošli tjedan Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg školstva u Kantonu Središnja Bosna.

Ovim Kolektivnim ugovorom za djelatnost srednjeg školstva u Kantonu Središnja Bosna uređuju se prava i obaveze strana potpisnica ovoga Kolektivnog ugovora koje su ga sklopile, te prava i obaveze iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Dobrobit zajednice i pojedinca

Potpisanim Kolektivnim ugovorom uređuju se i pravila o postupku kolektivnoga pregovaranja, postupak otkazivanja Kolektivnoga ugovora te razlozi i rokovi njegova otkazivanja, kao i sastav i način postupanja organa ovlaštenih za mirno rješavanje kolektivnih radnih sporova.

"Riječ je o Dokumentu koji prije svega osigurava svim uposlenim u srednjem školstvu stabilnost u poštivanju njihovih radnih prava uključujući i mnoge socijalne i aspekte osobnog usavršavanja ali i napretka uposlenih a prije svega stručnog nastavnog osoblja. Sve je to važno ne samo za osjećaj socijalne pravde i sigurnosti svakog uposlenog nego i za kontinuirani rad na unapređenju sustava obrazovanja a što je nemoguće bez zadovoljnog uposlenika" kazao je ministar Domić za Artinfo te dodao kako je novi ugovor sigurno najbolji dosad.

"Drago mi je da smo sa predstavnicima sindikata našli zajednički jezik i interes odnosno da su obje strane imale razumjevanje oko svih bitnih pitanja. Zajedno smo omogućili da se kroz nove podzakonske akte, koje smo se obvezali donijeti, omogući prelazak u viši platni razred nastavnom osoblju koje osim iskustva ima i pozitivne i visoke ocjene za svoj rad, kako stručne tako i radne" kazao je Domić dodavši kako će svim pripravnicima rasti plaće jer će plaća iznositi 80% pripadajuće a ne 70% kao do sada. Osigurano će biti i sufinancirano doškolovavanje i usavršavanje za uposlene ako je to potreba poslodavca što će svakako dodatno unaprijediti postojeći obrazovni sustav. "Tih potreba danas itekako imamo, posebno jer smo svjesni nužnosti unapređenja sustava na čemu pokušavamo kontinuirano i raditi" dodao je.

Poticaji majkama

Po njegovim riječima, na zahtjev sindikata izvršene su u brojne tehničke ali i razne druge korekcije određenih rješenja a sve s ciljem da kolektivni ugovor ne bude otežavajuća okolnost prilikom provedbe prava nego upravo obveza koja osigurava prava pojedincu i zajednici.

"Postoji nešto što smo, ovim Ugovorom, uradili možda prvi u BiH i na što moramo biti ponosni svi zajedno a jako je važno i predstavljat će svojevrsnu socijalnu, ali i demografsku pa nadam se i ekonomsku mjeru gledajući širi utjecaj. Naime, prvi put majke rodilje trećeg i svakog narednog djeteta kao i blizanaca imaju pravo na jednokratnu potporu u visini od tri prosjećne plaće. Sve ovo radimo s ciljem da osiguramo dostojan život zaposlenima u ovom sektoru kako bi se lakše nosili sa zaprekama i izazovima današnjeg društva. Vjerujem kako će i svi drugi kolektivni ugovori imati ove ali i mnoge druge olakotne mjere a sve s ciljem da nam na prvom mjestu bude čovjek" zaključio je Domić.

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.