ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
DODIK NAJAVIO RS-EXIT

covic dodik novinari

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako očekuje da Narodna skupština Republike Srpske sutra na posebnoj sjednici jedinstveno odbaci “antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH” i istaknuo da Srbi u BiH, ukoliko žele opstati, očuvati imovinu, indentitet i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) moraju odgovoriti na “pokušaj razvlašćivanja RS”.

– U parlamentu očekujem da će sve parlamentarne stranke iz Republike Srpske biti jedinstvene u nastojanju da potvrdimo ranije utvrđeni stav na sastanku kod predsjednice RS, gdje smo rekli da je ovim prijeđena crvena linija – rekao je Dodik  za ATV.

On očekuje da će na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti manifestirano jedinstvo u odbacivanju, kako je rekao, “kriminalnog djelovanja Ustavnog suda BiH”, koji je ranije presuđivao da imovina pripada entitetima, na osnovu čega je i sprovedena privatizacija državne imovine.

– Nekoliko puta je to potvrđeno i kroz odluke visokih predstavnika ranije dok su oni imali tu faktičku moć. Potvrđeno je to čak i odlukom da je državna i javna imovina Brčko distrikta vlasništvo distrikta, a isto tako i federalna imovina. Odjednom se sada sve referira samo na imovinu RS – kaže Dodik.

Novi zakon

On je naveo da će novi zakon o Ustavnom sudu BiH, koji bi se uskoro mogao naći u parlamentarnoj proceduri u Sarajevu, sadržiti način izbora sudaca iz BiH, te istaknuo da bi izbor šest domaćih sudaca ostao kao i sada, dok bi trojicu iz BiH, koji bi zamijenili sadašnje strane sudce, biralo Predsjedništvo BiH po sistemu Srbin – Hrvat – Bošnjak i da ih potvrđuje Dom naroda.

Dodik je najavio da će do kraja mjeseca, SNSD i HDZ BiH predati u Parlament BiH prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

– Vjerujem da ćemo to učini zajedno, mi iz SNSD-a, iz Republike Srpske i HNS, odnosno HDZ, ići ćemo na Parlament. Naravno nema odluke, ako ne glasaju Bošnjaci, ali oni moraju objasniti zašto ne glasaju. Da li ćemo mi prihvatiti tu njihovu argumentaciju zašto neće, pa se vratiti u Parlament o tome ćemo procjenjivati, ali je vjerojatnije da nećemo prihvatiti i da ćemo se vratiti u Narodnu skupštinu i onda donijeti čitav jedan plan koji bi se mogao nazvati RS-egzit – naveo je Dodik i istaknuo da je i razdruživanje Velike Britanije i EU dobar primjer da se sve to može učiniti mirno.

Dodik je istaknuo da je dobro što RS ima značajnu razinu suglasnosti s političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH da se zajedno zalažu za to da sudci stranci odu iz Ustavnog suda BiH.

– To se vidjelo i jučer kada je HNS rekao da je i njihov prioritet da strani sudci odu iz Ustavnog suda. Sada imate situaciju da od tri konstitutivna naroda, predstavici dva smatraju da to pitanje treba rješiti, a onda Bošnjaci kažu mi se ne bojimo. Što se imaju bojati? Nitko njih ne napada Republika Srpska, niti ima plan, nit resurs, niti hoće, niti ima teritorijalne pretenzije prema Federaciji BiH. Čega se oni boje, kome oni to podvaljuju. I onda kažu – neće ultimatum proći, koji ultimatum? – pita Dodik.

Dodik kaže da će sve biti demokratski predloženo, te da bošnjački predstavnici mogu to odbiti, ali će to morati obrazložiti.

– Nakon toga mi ćemo odlučiti šta ćemo dalje. Nakon toga, vjerojatno, slijedi proces koji se treba završiti referendumom – naveo je Dodik.

Razvlašćivanje RS

On je rekao i kako Srbi u BiH, ukoliko žele opstati, očuvati svoju imovinu, pravo, indentitet i SPC moraju odgovoriti na “pokušaj razvlašćivanja RS”.

– Kada bi nam uzeli, sve i šume i puteve i ostalo, onda bi sigurno nametnuli neki zakon, onda bi se žalili u Sarajevu kako SPC uzurpira, pa bi Ustavni sud rekao da to mora biti imovina BiH i onda mi ne bismo imali svoju crkvu. To je to rušenje koje bi mi trebali trpjeti. Ja sam potpuno uvjeren da bi to baš tako bilo i zato ćemo mi donositi naše odluke – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je sadašnji Ustavni sud BiH jedini ustavni sud na svijetu koji tako funkcionira, odnosno ima strane sudce koji odlučuju punih 25 godina.

– Oni funkcioniraju po vlastitim pravilima koje su sami sebi propisali i pribavili sebi nadležnosti koje nijedan Ustavni sud nigdje na svijetu nema – rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da Republika Srpska ne smije odustati od legitimne borbe i da u ovoj situaciji mora pokazati politički karakter.

– Može doći tko god hoće, može doći i predsjednik SAD Donald Trump i tražiti da odustanemo od ove priče i da pustimo da Ustavni sud funkcionira ovako. Mi ne smijemo to uraditi – poručio je član Predsjedništva BiH./HMS/

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17