Brojne aktivnosti

kasim-696x391.jpg

U Rezoluciji koju je američki Kongres predložio 9. siječnja otkriva se da je iranski general Qassem Suleimani planirao brojne terorističke napade dičljem Europe i svijeta, a ne samo na državljene SAD-a. Rezolucija 466. otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Soleimani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini , piše, između ostalog, u današnjem izdanju Dnevnog avaza.

Nedavno ubijeni iranski general Qasem Soleimani sudjelovao je i osobno u ratu u BiH 1993. i 1994. godine, kada se susreo i sa Šefikom DŽaferovićem, a u svibnju 1992. godine u Armiji BiH imao je 20 specijalaca iranske vojske koji su napadali srpske položaje, tvrdi izvor Večernjih novosti."DŽaferović, koji je poznat po tome da je za vrijeme rata izdavao i bosanske dokumente pripadnicima zloglasnog odreda `El mudžahedin`, susreo se i bio je u koordinaciji s iranskim generalom Soleimanijem, gdje god su trebali sudjelovali pripadnici Iranske revolucionarne garde u napadima na srpske položaje i zločinima nad Srbima", piše list pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu.Ovaj izvor navodi da se bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović za vrijeme rata u BiH susreo sa Soleimanijem kao načelnik Centra za sigurnost Zenice. Prema navodima izvora, Soleimani - vođa elitnog odreda Quds Iranske revolucionarne garde i jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka, koji je nedavno ubijen u zračnom napadu SAD u Iraku, boravak u BiH je obrazlagao svojom poznatom izrekom: "Gdje god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu", prenosi Srna.

Ubijeni iranski general boravio je i u Lepeničkoj dolini, konkretno na planini Pogorelica gdje je postojak Kamp za obuku terorista. Prema pisanju portala mahalla.ba koji odbacuje tvrdnje da je na Pogorelici bio teroristički kamp tvrdeći kako se se u domu na Pogorelici pripadnici Armije RBiH 1994. godine uvježbavali za najteže vojne, diverzanstve i antiterorističke operacije. „Pošto su tada Bošnjaci bili pod embargom i nisu bili u prilici da se naoružavaju te su imali i limitiranu kadrovsku snagu koja bi ih uvježbavala savremenim tehnikama ratovanja, na Pogorelicu je tada došla, sa još nekolicinom visokih oficira, osoba koja ovih dana puni stupce medija svijeta.Iranski general Qassem Soleimani koji je nedavno ubijen u zračnom napadu američkih vojnih snaga u Iraku tada je boravio u Fojnici i na Pogorelici gdje je najbolje momke ARBiH trenirao tehnikama fizičke i psihološke izdržljivosti. Bez obzira na razlike između sunnija i šijja, general Qassem Soleimani je tada došao upomoć, preko Hrvatske, ne muslimanima sunnijama ili šijjama, već ugnjetavanom narodu kojem je itekako bila potrebna stručna pomoć“, objavio je portal mahalla.ba uz prigodnu zahvalu ubijenom iranskom generalu.

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos3

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17