Prvi čovjek RS-a

milorad dodik 1

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima sve odlike države, svoju teritoriju, narod, te izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska formirana 9. siječnja 1992. godine sa namjerom da bude nezavisna država.“ Mi smo politički cilj tog vremena reducirali Dejtonskim sporazumom i prihvatili da ostanemo u BiH koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda – rekao je Dodik novinarima u Banja Luci, komentajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Republike Srpske ne bi bilo bez Srbije i da je Srpska jedan od prioriteta djelovanja Srbije. Dodik je istaknuo da entiteti mogu bez BiH, ali da BiH ne može bez entiteta“, prenosi Srna. „ Te rasprave nisu završene i neophodno je da budu vođene zato što mnogi u BiH pokušavaju držati lekcije i namatati neke procese bez prava“, istaknuo je Dodik.

Dodik je rekao da je prvak u tome visoki predstavnik, koji je maltretirao cijelu javnost u BiH više od 20 godina, namećući rješenja koja su izvan Dejtonskog sporazuma i Ustava “i koji se u protekla dva dana drznuo tumačiti Ustav”. „ Visoki predstavnik nije za to zadužen i ne može on tumačiti Ustav, ali u nedostatku da radi bilo što smisleno, onda se dodvorava Bošnjacima u Sarajevu, i to je njegov osnovni zadatak u ovom vremenu“, istakao je Dodik.Dodik kaže da se visoki predstavnik dodvorava Bošnjacima tako što kritizira Republiku Srpsku “i prijeti da će on nešto u Vijeću sigurnosti nekoga obavijestiti”. „ Neka izvoli, nije prvi put. Svaki put kada ode tamo da laže protiv Republike Srpske iznoseći netočne stvari pokupi ono što je pisala “Slobodna Bosna” i neki drugi muslimanski mediji i to prenosi kao stav u Vijeću sigurnosti. Naučili smo to, ništa nam to ne smeta“, kaže Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima sve odlike države – svoju teritoriju, narod, te izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. „Ovdje postoji narod koji živi ovu Republiku kao državu, svidjelo se to njemu ili ne. Neka obavještava koga hoće i Vijeće sigurnosti „, istakao je Dodik. Dodik je rekao da će se visoki predstavnik u BiH morati naviknuti na to da su Srbi u Republici Srpskoj zagledani u Srbiju. „Drago nam je da Srbija pomaže Republiku Srpsku i ja sam zahvalan rukovodstvu Srbije, prije svega, predsjedniku Aleksandru Vučiću za svu pomoć koju je Srpska dobila posljednjih godina“, istaknuo je Dodik. Prema njegovim riječima, svi prethodni dužnosnici Srbije, od Slobodana Miloševića, Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice, Borisa Tadića imali su dobar osjećaj prema Republici Srpskoj, ali su svi imali različite mogućnosti da pomognu ili ne pomognu.On je ocijenio da Republika Srpska sada ima najveći oblik pomoći od Srbije, te da ima potencijal da se sama politički brani. Dodik je zahvalio Ministarstvu obrane Srbije što je u Strategiji odbrane Srbije definirao očuvanje Republike Srpske kao prioritet vanjske politike.“To je nešto što se prvi put pojavljuje i mi to pozdravljamo. Naš odgovor će biti da tražimo da Oružane snage BiH što je više moguće zajedničkih vježbi organiziraju sa Srbijom. Mislimo da je to sasvim normalno, da je potrebno i nije upereno protiv bilo koga”, istakao je Dodik.

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos3

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17