Turizam

vlada sbk dio

(FENA) - U završnoj fazi su tekstovi zakona o turističkim zajednicama i skijalištima koji nedostaju Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), a koji će donijeti novi kvalitet turizmu, potvrdio je ministar gospodarstva SBŽ-a Nisvet Hrnjić (SDA).

Odgovarajući na pitanja novinara, Hrnjić je kazao da su tekstovi oba zakona u finalnoj formi te da će uskoro biti tema rasprave na sjednici Vlade, a potom i Skupštine SBŽ-a.

- Prije nekoliko mjeseci Nacrt zakona o turističkim zajednicama bio je na Vladi, a kolege iz HDZ-a BiH imale su primjedbe koje se usaglašavaju, tako da mislim da je tekst u finalnoj formi i da će vrlo brzo biti u proceduri. Što se tiče zakona o skijalištima i taj tekst je u finalnoj fazi. Situacija je, trenutno, takva da imamo sedam skijališta, od čega četiri imaju koncesiju, a tri nemaju. S vlasnicima ta tri skijališta smo u kontaktu i pokušavamo ih "uvući" u sistem - dodao je Hrnjić.

Kako je kazao, nedostatak zakonske regulative predstavlja prepreku kako radu turističkih djelatnika, tako i resornom Ministarstvu.

- Naš sektor zadužen za turizam nema neophodne informacije kako bi mogao analizirati, planirati i predlagati mjere i nadam se da će početak 2020. godine biti u znaku usvajanja spomenutih zakona - istaknuo je ministar Hrnjić.

Na nužnost usvajanja zakonske regulative ukazuju i turistički djelatnici u SBŽ-u koji navode da bi ona trebala, među ostalim, osigurati financiranje turističkih zajednica te uvođenje reda u oblast prijave i odjave gostiju koji borave u SBŽ-u.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17