• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

Bez diplomatskih misija
zeljko-komsic.jpg
FOTO : Radio Sarajevo
 
Uskoro će se navršiti godina otkako je Predsjedništvo BiH imenovalo 21 veleposlanika te tri šefa bh. misija u svijetu i tri generalna konzula, a još svi nisu otišli u diplomatske misije, saznaje ''Avaz'' u Ministarstvu vanjskih poslova. Još se čeka da veleposlaničke pozicije zauzmu imenovani u veleposlanstvima BiH u Kini, Švedskoj, Češkoj te Misiji BiH pri NATO-u u Briselu.
 
Saznaje se da će uskoro na funkciju veleposlanika u Kinu otići Tarik Bukvić te da je skoro sve spremno za odlazak Mitra Kujundžića u Misiju BiH pri NATO-u. Pri kraju priprema u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koje su dužni obaviti svi veleposlanici trenutačno je i Martina Mlinarević, buduća veleposlanica BiH u Pragu. Inače, još nema informacija o tome bi li činjenica da Mlinarević nema fakultetsku diplomu mogla na neki način utjecati na njeno preuzimanje veleposlaničke funkcije.
 
Iako su iz MVP-a ranije priopćili da su zabilješku o tome da Mlinarević nije dostavila fakultetsku diplomu uputili Predsjedništvu BiH, još nema zvaničnog očitovanja o ovom slučaju iz kolektivnog šefa države. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH prije nekoliko dana su kazali da nemaju nadležnost da zaustave proces odlaska veleposlanika u zemlju prijema, jer je proces imenovanja u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH. Kako otkriva Avazov izvor iz MVP-a, trenutačno je aktualizirano i pitanje je li Mlinarević prijavljena u Zavodu za mirovinsko-invalidsko osiguranje kao osoba s visokom stručnom spremom.
 
Zanimljivo je da, iako će uskoro godina otkako je imenovana na poziciju bh. veleposlanice u Štokholmu, Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i znanosti, još nije ni počela pripreme u MVP-u za odlazak u diplomatske vode. Prema nezvaničnim informacijama, razlog tome je taj što još nije imenovana nova Vlada FBiH, a SDA u proteklom periodu nije bila spremna na imenovanje Dilberovićkine nasljednice u Ministarstvu obrazovanja i znanosti FBiH.
 
bljesak.info
0
0
0
s2sdefault
  • Sara - Sarajevski

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17