• LEDA 2

24 GODINE OD DAYTONA

dayton potpisivanje

 

Danas se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Wright-Patterson u Daytonu parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH.

Njegovim potpisivanjem okončan je rat u BiH i to je po svemu najveći uspjeh ovog mirovnog sporazuma. U njegovih 12 aneksa upostavljen ustavno-pravni poredak naše zemlje kojim nam je, posebno iz perspektive najmalobrojnijeg naroda, navučena „luđačka košulja“ koju nismo uspjeli skinuti pune 24 godine. Istina, jedan dio BiH smatra je skrojenom baš po njihovoj mjeri.

Daytonski sporazum, nakon tri tjedna pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman. Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog tajnika SAD Warrena Christophera, a, osim njega, glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Daytonski sporazum službeno je potpisan 14. prosinca 1995. godine u Elizejskoj palači u Parizu. Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, 21. studeni, u RS je praznik i neradni dan.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi
  • LEDA

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

  • LEDA

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17