ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

ljubic hr hb oblj

Ja tvrdim da se nacionalno i građansko ni na koji način ne isključuju nego se dopunjuju i uvjetuju. Mi imamo primjer Belgije koja je građansko društvo, ali je ustrojena na federalni način, kazao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Govoreći za N1 o Deklaraciji SDA koja je usvojena na Kongresu ove stranke, Ljubić je istaknuo:

"Bili smo svjedoci politike ranih devedesetih godina pred uspostavu BiH i rat. Sjetimo se da je Alija Izetbegović odbio Kutlijerov plan zalažući se za unutarnju Republiku BiH, nasuprot prijedlogu koji je dolazio od strane međunarodnih pregovarača koji je predviđao BiH sastavljenu od tri republike koncipirane na etničkom ključu", kazao je Ljubić i dodao:

"Neki tvrde da je to bio uzrok rata, s tim se ne bih složio. Uzrok rata je mnogo ranije koncipiran od velikosrpskog Miloševićevog projekta, ali jeste i ova činjenica iskorištena dijelom kao povod za kasnije sukobe. Moja reakcija nije bila ni na koji način panična, nego realna. Ja ovu Deklaraciju SDA vidim kao njihovo stajalište, naravno za hrvatski narod i HNS je neprihvatljiva".

Građanski koncept?

"Ja tvrdim da se nacionalno i građansko ni na koji način ne isključuju nego se dopunjuju i uvjetuju. Mi imamo primjer Belgije koja je građansko društvo, ali je ustrojena na federalni način. U tom kontekstu sigurno se građansko i nacionalno ne isključuju, ali je problem što se građansko u diskursu bošnjačke politike dugo vremena pokrivalo ono što se željelo - državu sa dominacijom jednog naroda", kazao je Ljubić.

Poručio je da ovo može biti tretirano kao polazna točka za pregovore.

"Ovo za mene može biti polazna osnova za pregovore za buduću BiH koja može biti država za sva tri naroda. Mi se moramo naučiti da se nosimo sa stvarima koje drugi govore, a sa kojima se ne slažemo. Ovo je polazna osnova, legitimno stajalište bošnjačke politike iako je za mene neprihvatljivo".

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17