ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

bruceberton2.jpg

 

"Mislim da je frustriran kao što rekoh, ali nije imao čvrsto rješenje. Govorili smo o nekoliko mogućih kompromisa, to se ovdje vidi kao slabost umjesto dobro za građane BiH." - kazao je Berton.

Šef misije OSCE-a u BiH Bruce Berton uskoro završava svoj mandat, a za N1 je govorio o svemu što je do sada uradio u BiH i političkoj situaciji koju ostavlja iza sebe.

"Miješana su osjećanja, volim ovu zemlju i ove ljude i bilo mi je zadovoljstvo. Odlazim u novu fazu života, u mirovinu iz State Departmenta, i žao mi je što napuštam BiH", kazao je Berton.

U kakvom stanju ostaje BiH?

"Slažem se, da je što se trenutno dešava u zemlji jako nesretno. Nisam zadovoljan time, ali ponosan sam na rad Misije. Misija, na kraju krajeva, ne može prisiliti institucije da rade bolje, oni to moraju sami. Mi možemo preporučiti i sada smo mnogo mjeseci nakon izbora zaglavljeni u mjestu", dodao je Berton i kazao kako je razgovarao sa brojim dužnosnicima u BiH.

"Različite stvari su teme razgovora sa različitim ljudima. Gospodin Tegeltija, imali smo sastanak sa VSTV-om, ne samo s njim. Glavna tema je bila potreba za reformom, ne samo u pravosuđu nego i u obrazovanju, izbornom sustavu. Nažalost, ništa se od toga ne može desiti ako nemamo vladu i to mora biti prioritet. Vidio sam se jutros sa Komšićem i čini mi se da je frustriran i razumije frustraciju građana BiH. Nažalost, nema reformi o kojima govori EU nego se stagnira".

Što je Komšić rekao?

"Mislim da je frustriran kao što rekoh, ali nije imao čvrsto rješenje. Govorili smo o nekoliko mogućih kompromisa, to se ovdje vidi kao slabost umjesto dobro za građane BiH. Vidio sam dio intervjua sa veleposlanikom Wigemarkom, ali nastavak krize, bez obzira kakva je, pomaže liderima u zemlji jer mogu koristiti ta pitanja da skreću pažnju sa građana sa onoga što je stvarno važno. Mogu koristiti te krize kao način da dobiju podršku i glasove od svoje baze građana. To ne služi građanima, samo liderima, i to je krug koji treba prekinuti", smatra Berton.

Koliko je kriva međunarodna zajednica za stanje u BiH?

"Mi često govorimo o mogućnostima i utjecaju međunarodne zajednice. Mislim da je integracija i krajnje članstvo u EU konačni cilj. Međunarodna zajednica je dugo ovdje i nadali smo se bržoj reformi. Možemo li kriviti međunarodnu zajednicu? Ne. Mi možemo nagovarati ali mora postojati volja da se pomogne i iskren napor lidera", kaže Berton i dodaje:

"Nastavio bih da apeliram na lidere da dođu do nekog kompromisa. Izjavljujući to neće riješiti ovu krizu, treba se razgovarati i doći do sporazuma koji bi im omogućio u najmanju ruku da se formira vlada".

Dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17