ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

music edin

Potpredsjednik SDA Edin Mušić se osvrnuo na obilježavanje 26. obljetnice utemeljenja HRHB, a pri tom je ponovio niz bošnjačkih spinova vezanih za Herceg Bosnu i politiku Hrvata u BiH.

Tvrdnje čelnika HDZ-a, prije svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je „stvaranjem Herceg-Bosne stvorena Bosna i Hercegovina“, te da je "ta paradržavna tvorevina putokaz za ustavna rješenja u BiH“, potpuno su neutemeljene i u teškoj zavadi s povijesnim činjenicama, smatra Edin Mušić, potpredsjednik SDA.

On kaže kako ove tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija Bosne i Hercegovine.

-Taj cilj se samo maskira pričom o navodnoj nejadnakopravnosti i lažnim samopredstavljanjem kao „nositelja europskih vrijednosti“. Nikakve „europske vrijednosti“ nisu, niti mogu biti formiranje paradržava, zalaganje za etničke podjele i segregaciju, ili slavljenje zločinaca koji su bili na čelu te tzv. Herceg-Bosne, a pred Haškim tribunalom su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, kaže Mušić.

Promoviranje, kako je rekao, "tzv. Herceg-Bosne, čije je postojanje obilježeno UZP-om, razaranjima čitavih gradova, logorima i teškim ratnim zločinima, kao putokaza za ustavna rješenja, može imati pogubne posljedice za sve, a naročito za bh. Hrvate".

-Jer, upravo takva politika HDZ-a je doprinijela da u BiH danas živi skoro polovina Hrvata manje nego 1991. godine, te da ih u manjem bh. entitetu skoro pa nema. Suradnja HDZ-a s Dodikovim SNSD-om s dugoročnim ciljem etničke podjele BiH i promoviranje tzv. Herceg-Bosne, neće dati rezultate, ali će dodatno usložniti odnose Bošnjaka i Hrvata. Upravo ova dva naroda žive izmiješano na najvećem dijelu teritorije BiH i trebalo bi da imaju zajednički interes. Zato bi za sve, a naročito za bh. Hrvate, bilo mnogo korisnije da je politika HDZ-a dijametralno suprotna od aktualne, rekao je Mušić, priopćeno je iz SDA.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17