ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

jelka milicevic

 

 

Zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalna ministrica financija Jelka Miličević obratila se danas javnosti nakon okruglog stola koji se održao u sjedištu HDZ-a i HNS-a.

Na pitanje je li moguće u slučaju Aluminija izbjeći stečaj je odgovorila:

"Aluminij je jedan sustav, gospodarski subjekt koji godinama ima problema i ovakav način uspostave poslovanja jednostavno je neodrživ. Pokušali smo u Vladi sve što smo mogli - poduzimali aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate da bi pripremili ljude da je to nešto neizbježno. Stečaja se ljudi boje što misle da je to likvidacija gospodarskog subjekta. Ima jedna specifičnost u Aluminiju i stečaju kao rješenje - sva imovina Aluminija je pod hipotekom. Ne možete pokrenuti stečaj ako nemate stečajne mase, ako nemate namirenje obveza bar u nekakvom postupku povjeritelja. Mislim da je sada faza da se mora vidjeti taj proces dokapitalizacije, i ja bih rekla na određeni način mogućnosti ili oživljavanja Aluminija ili je tada tek stečaj".

"Sve financijske institucije svoja potraživanja su osigurali hipotekom i založno pravo je to pravo nažalost kredit na kredit, došli smo do toga da sva ta imovina nije vlasništvo Aluminija nego nečije drugo", istaknula je ministrica financija FBiH, prenosi N1.

"Ne vjerujem u ovakav način poslovanja. Aluminij ne može uvoziti sve sirovine i izvoziti sirovinu. Njihov gotov proizvod je sirovina. Činjenica je da u aluminijskom kombinatu svi parametri su na tržištu a mi ne možemo kao mala ekonomija imati nijedan odlučujući faktor. Tržište upravlja nama. Sve smo pokušali zadnje četiri godine, meni je mirna savjest, Džindiću, premijeru. Vlada što je mogla je uistinu napravila", naglasila je.

Što se tiče doprinosa i uvezivanja staža radnicima Aluminija je rekla kako će radnici bar godinu dana imati plaću.

Podsjetimo, u sjedištu HDZ-a i HNS-a održao se okrugli stol za unapređenje poslovnog okruženja sa ciljem rasterećenja gospodarstva kroz provođenje mjera fiskalne politike.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17