× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

ov hdz 19

Kada su u pitanju vijećnička pitanja, na sinoć održanoj 22. sjednici Općinskog vijeća, najaktivniji je bio Neđad Topalović (SDA) koji je uputio tri pitanja odnosno inicijative.

Jedno se odnosi na vidno oštećeni put kroz naselje Azapovići odnosno Lepenicu a koji predstavlja uključenje na autocestu, druga inicijativa se odnosi na zaštitu najugroženijih područja kojima prijete poplave i klizišta dok trećim, najkonkretnijim traži podršku za rješavanja klizišta u naselju Rotilj. Na štete od poplava osvrnuo se i HSP-ovac Marinko Ilijašević traživši odgovor glede isplate naknada za štete. Na upite je, pije pismenih odgovora nadležnih službi pokušao odgovoriti načelnik Mišurić-Ramljak kazavši da se sa problemima poplava bore gradovi u cijelom svijetu te da je nekada jednostavno nemoguće spriječiti određene posljedice, ali da se o istima treba na vrijeme razmišljati. Potvrdio je da Općina ima planirana odnosno predviđena sredstva i za ovaj segment te da će naknade nakon izvješća povjerenstva koje mora sagledati sve prijave, biti isplaćene.
Ova tema je ponovno otvorena prilikom usvajanja Programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća za područje općine Kiseljak za razdoblje 2019.-2014. godine.

Riječ je o zakonskoj obvezi izrade i usvajanja dokumenta koji je u Kiseljaku dosad usvajan tri puta a posljednji put za razdoblje 2013.-2018. godina a koji je sinoć od pojedinih vijećnika dobio kritike da se radi o kvalitetno urađenoj analizi odnosno teoriji ali da je premalo konkretnih koraka.

Prema istom, najveća ugroza po stanovništvo općine Kiseljak su od rata zaostale mine te naravno poplave. Rasprava se zatim povela od poplava do zagađenja rijeka te je načelnik između ostaloga kazao da je priroda nekada neumoljiva te da odvodni sustav jednostavno ne može primiti određene količine vode no da s druge strane za većinu ugroženih stanovnika jedino osiguranje od poplave predstavlja općinski proračun, što se mora promijeniti. Načelnik se, kao i šef Civilne zaštite Nijaz Bunjo koji je dokument predstavio, osvrnuo na upit vijećnika Ilijaševića koji je ponovno "potegao" pitanje zagađenja od strane, kako je kazao, "Transportbetona te Stanića" za koje svi znaju, svi trpe i nitko ništa ne spominje.
Međutim, načelnik je iskoristio termin "stigmatizirane općine" upravo zbog ako ništa pokušaja borbe protiv vjetrenjača dok je Bunjo ponovno potvrdio nebrojene inspekcijske nalaze pa čak i kazne potencijalnih zagađivača kojima je nekad lakše kako je kazao, platiti kaznu nego uložiti sredstva u saniranje izvora problema.

 

Što se tiče daljnjih vijećničkih pitanja, Enela Vuković (HDZ BIH) je problematizirala pitanje buke u općini Kiseljak. Naime, kako u pitanje stoji "u zadnje vrijeme veći broj građana Kiseljaka traži informaciju na koji način i kojim zakonom je regulirana razina buke u noćnim satima pogotovo u ranim jutarnjim.
Konkretno pitanje se odnosi na nadležnost kontrole buke koja se javlja u ranim jutarnjim satima, odnosno u ovom slučaju na poziv na molitvu vjernika muslimana (ezan, oko 4 sata) sa minareta gradske džamije zbog kojeg, kako je kazala, ipak trpe određene kategorije stanovništva poput male djece.

Načelnik je ovo pitanje proširio na sve vrste buke u neprimjereno doba dana odnosno noći spomenuvši i kafiće koji selektivno godinama glasnom glazbom uzmemiruju određene dijelove općine ali i kazao kako će o ovoj problematici porazgovarati i s članovima Međureligijskog vijeća općine Kiseljak.

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.