ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

aluminij mostar

Dok su se radnici mostarskog „Aluminija“ jutros okupljali pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu, pred ministrima se našla Informacija o stanju u ovom poduzeću u protekle četiri godine kao točka koja je naknadno uvrštena na dnevni red.

Nermin Džindić, ministar industrije energetike i rudarstva podsjetio je najprije da je Vlada F BiH vlasnik 44 posto ovog gospodarskog društva, isti postotak je vlasništvu malih dioničara dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica. Resorni je ministar potom nabrojao aktivnosti koje je Vlada F BiH poduzimala od 2015. godine s ciljem pokrivanja dugova u koje je „Aluminij“ upadao zbog nepovljnih uvjeta na tržištu, rasta cijena električne energije i glinice koja im je osnovna sirovina za rad.

Zaključno s krajem lipnja ove godine dug „Aluminija“ prema Elektroprivredi HZ HB iznosi 293 milijuna KM. „Tijekom 2018. godine Vlada FBiH je osobito intenzivirala aktivnosti. Odobrili smo sredstva u iznosu od 2,1 milijuna KM za uplatu doprinosa za 884 radnika za posljednji kvartal 2017. Godine, dali suglasnost za reprogram duga Aluminija d.d. Mostar prema JP Elektroprivreda HZ HB u iznosu od 207 milijuna KM, izdvojila sredstva u iznosu od 1,1 milijuna KM za provođenje revizije poslovanja s ciljem restrukturiranja ili privatizacije, donijeli Odluku o financijskoj konsolidaciji Društva“, naveo je uz ostalo Džindić naglašavajući kako smatra da je Vlada Federacije BiH pomagala „Aluminiju“, u skladu s mogućnostima ali i vlasničkim udjelom od 44 posto. Dan prije najavljenog gašenja proizvodnju u mostarskom gigantu iz resornog federalnog ministarstva poručuju kako je Vlada F BiH aktivno radila na pronalasku rješenja za 900 radnika, ali i brojne tvrtke koje su izravno vezane uz rad „Aluminija“.

Uz informaciju o stanju u „Aluminiju“ d.d. Mostar, ministar Džindić je upoznao članove Vlade Federacije BiH s novom ponudom švicarskog Glencora koji ovaj put nudi cijenu od 50 eura po megavatsatu električne energije do kraja godine, uz uvjet da se pronađe partner koji će snositi razliku od 78 eura tržišne vrijednosti megavatsata električne energije koja se nudi „Aluminiju“.
Ponudu Glencora Vlada F BiH ne može prihvatiti ni odbiti jer o njoj se moraju izjasniti i ostali vlasnici, mali dioničari ili Vlada RH čija je suglasnost potrebna i koji onda zajedno moraju pronaći partnera za pokrivanje pune cijene energije. O zajedničkoj aktivnosti vlasnika za koju je ostalo još malo vremena, ovisi hoće li se dogoditi očekivano čudo, a „Aluminij“ dobiti novih šest mjeseci za pronalaženje trajnog rješenja i spas 900 radnih mjesta.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17