ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

ruzica jukic

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružica Jukić uputila je danas pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine tražeći od njih da obavijeste Ujedinjene narode i Europsku uniju o uplitanju u rad pravosudnih institucija.

Na početku pisma Jukić za uplitanje u rad pravosuđa direktno optužuje Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, šefa OSCE Misije u Bosni i Hercegovini, veleposlannika Sjedinjenih Američkih Država u BiH, veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, veleposlanika Savezne Republike Njemačke u BiH, veleposlanika Kraljevine Nizozemske u BiH i veleposlanika Kraljevine Španjolske u BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Naime, gospodin Inzko i navedeni predstavnici veleposlanici, kao i šef OSCE Misije u BiH, su svojim izjavama direktno narušili neovisnost sudskog sustava i izašli iz okvira nadležnosti koje imaju za vrijeme obavljanja dužnosti u Bosni i Hercegovini.

Prozivanjem Prvostupanjske disciplinske komisije pri VSTV-u BiH te traženjem od Drugostupanjske komisije da donese drugačiju disciplinsku odluku, isti su se umiješali u donošenje meritorne odluke jedne pravosudne institucije i to na najgrublji način, koristeći moć koju imaju u suverenoj državi.

Ne bi bilo ništa sporno da se g. Inzko, kao i gore navedena veleposlanstva (koja su donirala za razvoj pravosuđa), „upletu“ u kontrolu efikasnosti pravosuđa, kao i kontrolu usklađivanja akata VSTV-a BiH sa europskim tekovinama, jer su Poglavlja 23 „Pravosuđe i ljudska prava“ i 24 „Pravda, sloboda i sigurnost“ ključne oblasti u pregovorima naše države sa Europskom unijom.

No, nitko nema pravo, a pogotovo ne strana veleposlantva, uplatiti se u rad pravosudnih institucija na način da vrši pritisak kakva će odluka biti donesena u sudskom postupku, tužiteljskoj istrazi, stegovnoj odluci, odluci Vijeća koja se odnosi na imenovanja nositelja pravosudnih funkcija i svim drugim odlukama koje su propisane zakonom, na koji način se donose i tko ih donosi.

Upravo u Bosni i Hercegovini se može sve, pa i da pozivate pravosudne djelatnike u staklenu sobu ili gumenu sobu, da tražite od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da otvore protiv nekoga istragu. Naravno, sve uz obećanje, ako to urade, da će dobiti funkciju u pravosuđu koju žele.

O ovoj mojoj izjavi postoje svjedočanstva sudionika, čak i tonski zabilježena.

Jesu li donacije pravosudnom sustavu ove države opravdanje da se veleposlanici gore navedenih zemalja mogu miješati u donošenje sudskih, tužiteljskih, stegovnih i odluka o imenovanju u pravosudnom sustavu naše države?

Postoje li u njihovim državama staklene i gumene sobe za nositelje pravosuđa i traži li se od njih kako da postupe u kojem predmetu?

Bi li Alešević već bio uhićen u njihovim državama, jer je pokušao korumpirati visoko pozicioniranog pravosudnog nositelja funkcije i jer je neovlašteno i protuzakonito snimao i držao takvu snimku nekoliko mjeseci kod sebe?

Bi li gospodin Alešević mogao biti „nacionalni“ heroj zbog toga i još se pojaviti na prosvjedima?

Bi li ministar sigurnosti u njihovim državama mogao organizirati prosvjede, tražeći rušenje trećeg stupa vlasti, a pri tome biti opterećen tužiteljskim istragama koje se vode protiv njega u tužiteljstvu pred kojim je prosvjedovao?

Naravno da u njihovim državama to ne bi bilo moguće, jer je njihov pravosudni sustav zaštićen od ovakvih napada, koji vode u anarhiju i jedno cjelokupno nepovjerenje građana u pravosudni sustav.

Pravosuđe kroz svoje odluke tumači i zakon i nitko nema pravo miješati se u te odluke.

Zakoni koji egzistiraju su veoma loši po građane i VSTV BiH je godinama tražio izmjene pojedinih odredbi, kako bi se došlo do boljih rješenja.

Mogu reći za sebe da nikada nisam imala nikakvog prekršaja, pa niti onoga u prometu. Obavljala sam svoj posao korektno, odluke donosila sukladno zakonima, Ustavu i Europskoj konvenciji o zaštiti osnovnih sloboda i prava građana i ocjenjena sam sa najvišim ocjenama u pravosuđu. Zbog mog stava da zastupam pravdu i zakone, kolege su me dva puta izabrale na funkciju člana Vijeća, a članovi Vijeća su me, također, izabrali za dopredsjednicu ove institucije. Sami znate da sam sudac općinskog suda i da nisam imala čime vršiti pritisak na svoje kolege da me izaberu, nego su ih da glasaju za mene opredijelile upravo osobine koje posjedujem.

U VSTV-u BiH se nisam okoristila ničime i moja plaća s paušalom je veća od plaće predsjednika mog suda samo za 200 KM.

Imovinu koju sam imala kad sam stupila na dužnost u VSTV BiH imam i sada. Ista se nije povećala.

Kad završim mandat vraćam se na poziciju s koje sam izabrana na ovu dužnost, za razliku od drugih kolega, koji su se, još dok su bili članovi Vijeća, izabrali na više pozicije. Nemam ni jednog srodnika, ni bližeg ni daljeg, uposlenog ili imenovanog u pravosudnim institucijama.

Samo u pravosuđu sam preko 20 godina. Dakle, ja imam i stručni i moralni kredibilitet.

Nadalje, podsjećam da je Vijeće prihvatilo sve preporuke Europske komisije u vezi izmjene pravilnika u VSTV-u BiH. Zbog toga smo dovedeni u situaciju da budemo neefikasni kod izbora nositelja pravosudnih funkcija, jer nismo mogli birati nositelje po starim pravilnicima. Ja sam se protivila usvajanju određenih pravilnika, koji nisu usklađeni s postojećim zakonom ili bi doveli do neefikasnosti pravosuđa, dok je predsjednik Milan Tegeltija upravo bio taj koji je animirao članove Vijeća da prihvate sve te izmjene, jer nam je opredjeljenje ulazak u EU.

Stoga me čude ovakve reakcije stranih veleposlanstava, posebno što iste nemaju ovlasti za to, kao što ni izvršna vlast naše države nema ovlasti da traži od pravosuđa kakve će odluke donijeti u sudskim postupcima ili VSTV-u BiH, s obzirom da i oni financiraju pravosuđe.

Izjave gore navedenih osoba su dovele do toga da ni jedan građanin ove države više ne vjeruje ni jednom sucu niti tužitelju, a to znači anarhija i slom pravosudnog sustava.

Gospodin Inzko nikada nije iskoristio ovlasti, kada je mogao, da se ova država uredi sukladno europskim tekovinama, jer iz nekog razloga ne „dira” u zakonodavnu i izvršnu vlast i nikada nije stao u zaštitu ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, kada ga je napadao netko iz zakonodavne i izvršne vlasti.

Stoga vas molim da hitno reagirate i obavijestite EU i UN o gore navedenom skandaloznom ponašanju i miješanju u donošenju odluka nositelja pravosudnog sustava Bosne i Hercegovine", navela je potpredsjednica VSTV-a.

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos 4
  • tk elliptic davis cup turnir

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17