ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

vlaisavljevic sanja

Direktorica Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva dr. Sanja Vlaisavljević odluka Suda BiH protiv izbora Tvrtka Milovića na uredničku poziciju dokumentarnog programa BHRT-a nazvala je skandalom.
To je politička odluka koja nema nikakve veze s natječajem, kriterijima koji „nisu ispunjeni“ i borbom za pravdu i pravičnost, kazala je Vlaisavljević za Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, prošlog tjedna Sud BiH, po tužbi Srđana Šarenca, koji se s Milovićem natjecao za istu poziciju donio je pravosnažnu odluku kojom je poništen izbor Tvrtka Milovića za urednika Dokumentarnog programa BHRT-a, što je izazvalo burne i oprečne reakcije hrvatske i bošnjačke javnosti u BiH.

Već sama činjenica da je netko podigao tužbu u ovom slučaju dr. Vlaisavljević smatra sramnom.

-Tužba je podignuta ne protiv novinara bez kvalifikacija nego protiv Hrvata. Tužba je, da se ne lažemo, podignuta onog trenutka kad se Milović prijavio za ovu poziciju. Sjetimo se samo poziva na linč tih dana. Najgorih objeda koji su dolazili mahom od kolega novinara i dežurne sarajevske inteligencije koja vodi rat protiv ”nacionalista”. A Milović je jedan od onih protiv kojih se bori. Trebalo ga je po svaku cijenu ukloniti. Nažalost, tad nisu uspjeli, ali je sada Sud BiH to uspio jer Milović ne poznaje “novinarsku etiku, uređivačka načela i svjetske standarde novinarstva”. Koje licemjerje, kaže Vlaisavljević.

Pita se je li možda protukandidat, Srđan Šarenac, koji je tužio BHRT zbog Milovićevog izbora sve to znao? Je li scenarist i reditelj u čijoj biografiji se ne bilježi ni da je barem kolumnist u nekom mediju bio, a lako je provjeriti navode na ovom linku, zadovoljava uvjete koje osporava Miloviću? Ili je ipak posrijedi instrumentaliziranje Šarenca kako bi Milović bio po svaku cijenu uklonjen?

-Istina, Milović nije komšićevsko-ljiljanovsko-bošnjački Hrvat bez svojstava koji sluša glas Kotline nego čovjek koji i vidi i čuje mnogo dalje i šire. I to je ključni problem, ističe Vlaisavljević.

Ipak, smatra, kako je dobro što se ovo dogodilo Miloviću jer je time “i s najviše pravne instance stigla poruka o položaju Hrvata u BiH kao narodu koji je diskriminiran na svim razinama i u svim sferama društvenog života”.

-Da ne zaboravimo, Milović je Hrvat koji je do sada radio mahom na medijima s hrvatskim predznakom. Bio uspješan i prepoznatljiv novinar. Da je karijeru počeo negirajući hrvatstvo i Hrvate, da je na vidjelo iznosio samo i isključivo kriminal i zločine koje su počinili Hrvati u BiH, bio bi objeručke prihvaćen i hvaljen kao pravi domoljub i ne bi bio prvi takav. Ovako, Milović je samo jedan nepoželjan samosvjesni Hrvat kojeg treba ukloniti, kaže Vlaisavljević za HMS.

I ne misli, dodaje, tako samo Sud BiH nego i mnoge kolege novinari koji su se protivili njegovom izboru na uredničku poziciju.

-Ako Milović uistinu bude smijenjen s uredničke pozicije jer „ne poznaje urednička načela i novinarske standarde“, onda Hrvati i ne treba da se prijavljuju niti na jednu sličnu poziciju jer tamo očito nisu potrebni Hrvati nego podobni, pa makar to bili scenaristi i reditelji, zaključuje dr Sanja Vlaisavljević.

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos 4
  • tk elliptic davis cup turnir

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17