ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

covic wigemark

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović – koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH – i voditelj izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark izrazili su u utorak očekivanje kako će Europska komisija u izvješću o napretku i mišljenju o kandidacijskom statusu te zemlje navesti ostvareni napredak, ali i očekivanja da se uspostavi vlast skoro osam mjeseci od provedenih izbora.

Kako je priopćeno iz Čovićeva ureda, sugovornici su razmijenili stajališta o Izvješću Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine koje će sutra biti i službeno objavljeno. Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u srijedu će, na izvanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, predstaviti ovogodišnji Paket proširenja Europske unije, prenosi Hina.

Čović i Wigemark su izrazili očekivanja kako će u Mišljenju Europske komisije o kandidacijskom statusu BiH ‘biti naznačeno kako je Bosna i Hercegovina učinila potrebni napredak u procesu europskih integracija’.

Pri tome su se složili kako će do tada BiH dobiti stabilnu demokratsku vlast, koja je izabrana na proteklim izborima od strane tri konstitutivna naroda i svih građana BiH, prenosi Hina.

U razgovoru je Čović istaknuo kako hrvatski predstavnici traže žurnu uspostavu vlasti na razini državnog Vijeća ministara BiH kako bi se omogućio napredak prema euroatlantskim integracijama. Hrvatski čelnik je pri tome naglasio da su izmjene Izbornog zakona međutim uvjet za sklapanje koalicijskih dogovora na razini entiteta Federacije BiH.

Uspostava vlasti na razini BiH kasni zbog prijepora između bošnjačke i srpske strane. SNSD Milorada Dodika protivi se približavanju zemlje NATO savezu, dok SDA Bakira Izetbegovića na tome inzistira kao prethodnom uvjetu za ustroj Vijeća ministara BiH. Izbori u BiH održani su početkom listopada, no novi saziv Vijeća ministara BiH i Vlade federacije BiH još uvijek nije ustrojen.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17