× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

mlade misuric ramljak

 Mladen Mišurić-Ramljak, načelnik općine Kiseljak u intervjuu za Večernji list govori i gospodarskim potencijalima općine, izazovima s kojima se susreću, kao i projektima na kojima će raditi u idućem razdoblju.

Kao posebno značajne, ističe projekte koji se odnose na cestovnu infrastrukturu te kanalizacijski kolektor i izgradnju nove zgrade Doma zdravlja.
U kontekstu gospodarstva navodi kako j situacija zadovoljavajuća , raste broj zaposleni, dok je, govoreći o potencijalima općine, istaknuo kako ogroman potencijal vidi u poljoprivredi.
Suradnju s drugim općinama okarakterizirao je kao jako dobru, međutim, kada je riječ o Federaciji, naveo je kako očekuje bolju potporu i suradnju.

Možete li se osvrnuti na projekte koji se provode u ovoj općini u posljednjem razdoblju?

- Kada je riječ o projektima, oni se odnose na standardnu tematiku poput cestovne infrastrukture te reguliranja korita rijeka Lepenice, Kreševke i Fojnice zbog poplava. Moram navesti i kanalizacijski kolektor kao i kapitalni projekt koji se odnosi na početak izgradnje nove zgrade Doma zdravlja.

Neizostavno je i pitanje gospodarske situacije. Kakvo je stanje na tom području?

- Gledajući okružje, gospodarska situacija je zadovoljavajuća, pri čemu treba naglasiti i kako raste broj zaposlenih. Isto tako, vrijedi navesti i kako sve tvrtke i gospodarska društva na području općine Kiseljak posluju pozitivno.

Kako gledate na potencijale općine Kiseljak u gospodarskom smislu? Jesu li oni iskorišteni te što se novo može očekivati u idućem razdoblju?

- Ogroman potencijal vidimo u poljoprivredi, prije svega u proizvodnji mesa, uzgoju junadi i svinja pa čak i ovčarstvu, iako to nije toliko zastupljeno. Pritom želimo naglasiti kako idemo na dodjelu poljoprivrednog zemljišta na korištenje, te kontinuirano radimo tijekom cijele godine.

Kakva su iskustva kada je riječ o korištenju novca iz europskih fondova?

- Nismo se još prijavili za fondove. Kada je u pitanju poljoprivreda, mi smo općina usmjerena prema Srbiji, Crnoj Gori te nam je teško naći partnera iz zemalja s kojima bismo mogli raditi na tom polju. No, treba navesti kako redovito dobivamo poticaje od Vlade ŽSB te Vlade Federacije.

Možete li se osvrnuti na suradnju s drugim općinama u BiH? Jeste li zadovoljni?

- Imamo jako dobru suradnju sa susjednim općinama. Primjerice, radimo na zajedničkim projektima i surađujemo koliko je to moguće. U tom kontekstu treba kazati kako se ova suradnja najviše odnosi na cestovnu infrastrukturu i projekte koji se tiču zaštite okoliša.

Kako gledate na odnos Federacije prema općinama? Ima li tu prostora za napredak?

- Što se tiče potpore, ona postoji ali bi mogla biti i bolja. Svakako ima prostora za napredak. Ono što je problem općine Kiseljak kao i svih općina jest pitanje raspodjele javnih prihoda odnosno PDV-a. Općina Kiseljak slovi kao jedna od razvijenijih. No, ukinuli su nam prihod od poreza na dodanu vrijednost a mi imamo bezbroj problema i ne znam na osnovu čega je donesena takva odluka .Imamo jako puno potreba u svim segmentima življenja gdje bi mogla biti bolja suradnja.
Potporu Vlade Federacije , resornih ministarstava a prije svega Parlamenta Federacije očekujemo u pitanju izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

 

Josipa Rosić/Lucija Palac Večernji list

 

 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.