× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
kiseljak open

fojnica-dan-muzejaMuzej Franjevačkog samostana u Fojnici i ove godine je dio te manifestacije

fojnica-dan-muzeja

Treću godinu zaredom muzej Franjevačkog samostana u Fojnici dio je manifestacije Međunarodnog dana muzeja.  Nakon što su uspješno sudjelovali o ovoj manifestaciji već dvaput, ponovno otvaraju vrata za sve posjetitelje u subotu, 16. svibnja 2015. godine. Muzej će biti otvoren od 18 sati sve do ponoći,  a ulaz je besplatan.  Posjetiteljima s inavliditetom, slabovidne i slijepe osobe,  izložbu će moći doživjeti  taktilno što je još jedan vid  kreativnog doprinosa osvješćivanju uloge muzeja u društvu u kojem živimo i njegovu razvoju, poručuju iz Samostana Duha Svetoga.

Upravo zahvaljujući Franjevačkom samostanu u Fojnici, Međunarodni dan muzeja bit će obilježen i u BiH. Cilj manifestacije je promicanje muzejske struke putem kreativnih događanja i aktivnosti te osvješćivanja uloge muzeja kao institucija koje doprinose društvu i njegovu razvoju. Društvena vidljivost i utjecaj Međunarodnog dana muzeja raste iz godine u godinu, tako da je 2014. u njegovim događanjima sudjelovalo preko 35.000 muzeja u 145 zemalja. Organizacija manifestacije vezuje se svake godine uz 18. svibnja, a prigodno osmišljeni projekti mogu trajati dan, vikend, cijeli tjedan ili više.

Ovogodišnja tema Međunarodnog muzeja su muzeji za održivo društvo. Ovom temom, kojom se obilježava Međunarodni dan muzeja 2015., muzeji preuzimaju aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima, gospodarskim, socijalnim pa i kulturnim. Muzeji to mogu postići prezentiranjem resursa i prirodnih živih sustava, a s druge strane, baštinskih sadržaja koji promiču univerzalna prava čovjeka, socijalnu i ekonomsku pravednost te kulturu mira na našoj planeti.

(artinfo.ba/ap)

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.