ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
U 87. godini života

0e4759cb 75d4 4456 bfa5 544f18a2a721

Premunio je glumac Špiro Guberina. Imao je 87 godina.

Umro je u domu za starije u Zagrebu.

Guberina je rođen u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine.

Proslavio se ulogom Joze u serijalu Velo misto.

U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Cijeli svoj glumački radni vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Osnivač je Malog hrvatskog teatra Kiklop.

U Šibeniku je pohađao glazbenu školu i svirao violončelo. Kao član šibenske amaterske družine u šibenskom kazalištu po prvi put stječe glumačka znanja i gluma postaje njegov životni poziv. Srednju školu je završio u Dubrovniku, a odlaskom u Zagreb upisuje se na građevinski fakultet, kojeg brzo zamjenjuje matematičkim. No, u konačnici je 1954. upisao Akademiju dramskih umjetnosti na kojoj je diplomirao 1958. godine.

Karijera

Špiro je svoju glumačku karijeru započeo 1957. godine ulogom prvog prosjaka u predstavi “Kavkaski krug kredom” Bertolta Brechta u HNK-u u režiji Bojana Stupice. Također, ulogom prvog prosjaka i završava svoju karijeru 2007. u Dolenčićevoj predstavi “Opera za tri groša”, objavljeno je na stranici biografija.com.

Od početka svoje karijere u svom glumačkom radnom vijeku odigrao je mnoge nezaboravne glavne i sporedne likove, te surađivao s brojnim domaćim redateljima nastupajući u ostalim zagrebačkim kazalištima, u Slavonskom Brodu, Osijeku, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Novom Sadu i ostalim gradovima.

Jedna od prvih njegovih glavnih uloga u HNK-u bila je Knez Miškin u “Idiotu” Dostojevskog. Antologijske uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića. U Marinkovićevim dramama odigrao je oko dvadeset uloga, a neke od njih su imale svega par rečenica, no zahvaljujući svom talentu i tih par rečenica bi se publici jako sviđale i legendarni Špiro bi od publike uvijek dobio aplauz.

U “Kiklopu” (1976) u režiji Spaića igrao je ulogu Kreleta. Spomenutu ulogu smatra jednom od najdražih u svojoj karijeri jer je bila lagana bez mnogo teksta, a glavna točka je bila lavež na žarulju što je izazivalo neprestani smijeh kod publike.

U Držićevom “Dundo Maroje” odigrao je osam uloga, dok je u “Hamletu” bio vječni grobar. U jednoj od najvažnijih predstava 1970-ih “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u režiji Božidara Violića igrao je zanimljivu ulogu Mačka koju je publika obožavala. Zapamćeni su njegovi mnogobrojni nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskome ljetu, od uloge Shakespearea u Hamletu do uloge magarca u “Snu ljetne noći”. Jedna od njegovih zadnjih glavnih uloga bio je željezničar u Senečićevoj režiji predstave “Neobičan čovjek”(1998).

Špiro Guberina stekao je veliku popularnost u televizijskim ulogama škovacina Strikana u serijalu “Velo misto” i Divca u seriji “Prosjaci i sinovi”. Legendarnom uzrečicom “Muke mi ježeve” Špiro Guberina je nadaleko poznat.

Glumio je u dječjoj popularnoj seriji Jelenko (1980) i emisiji za najmlađe Zlatna nit kao Špiro Špula (1976 – 1978). Ostali filmovi i serijali u kojima je igrao kroz 70-e, 80-e, 90-e, pa sve do danas su: Buža, Lisice, Putovanje u Vučjak, U registraturi, Servantes iz Malog mista, Tajna starog mlina, Kapetan Mikula mali, Šegrt Hlapić, Naša mala klinika, Putovanje u Vučjak, Larin izbor, Nepokoreni grad, Stipe i gostima, Dnevnik Očenašeka, Loza i mnogi drugi.

Nemali broj puta nastupao je na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, a u animiranom filmu za djecu “Asterix protiv cezara” posudio je glas liku Obelix. U TV spotovima za reklamne kampanje vukovarske tvrtke Borovo i zagrebačke tvrtke Ledo bio je glavna zvijezda.

U predstavi “Geste i grimase Špire Guberine” (2014.), monodrama s pjevanjem i lajanjem, autorice M. Nole prema dijelovima iz Kafke i Marinkovića, u režiji Tišljarića, glumac se obračunao sa svim redateljima s kojima je surađivao, a od milja ih zove “dreserima”.

U svom prvom mjuziklu Mirakul koja je izvedena u prosincu 2016. u dvorani Lisinski odigrao je ulogu Remete.

Najveća postignuća

Za svoja glumačka ostvarenja dobio je nagradu Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Špiro je dobitnik nagrade Vladimir Nazor (2012) i nagrade za životno djelo na području dramske umjetnosti (2014). Premda je nedavno proslavio punih 60 godina svog umjetničkog rada još uvijek je i dalje aktivan u svom radu. Zahvaljujući svom talentu komičara, jedinstvenosti i prepoznatljivosti u svim svojim kazališnim i filmskim ulogama postao je jedan od najomiljenijih domaćih glumaca.

Portret glumačke legende Špire Guberine prikazan je u dokumentarnom filmu “Špiro” od redatelja Jadranka Pongraca. Ipak, kako sam kaže, zarazno uvijek nasmijan Špiro, najveće postignuće mu je nasmijati publiku i učiniti im tako život boljim.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17