ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Naklada Ljevak

mustafa nadarevic gluma

"Leksikon likova iz hrvatske književnosti" književnog povjesničara i teoretičara Krešimira Nemeca, koji obuhvaća stotinjak reprezentativnih likova hrvatske književnosti tvoreći njezinu svojevrsnu karakterološku "krvnu sliku", objavljen je u izdanju Naklade Ljevak.

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvom leksikonu književnih likova u nas, a obuhvaća stotinjak reprezentativnih likova iz hrvatske književnosti – prozne, dramske i epske – u povijesnoj vertikali od Marulićeve "Judite" do danas.

Kroz natuknice Krešimir Nemec, istaknuti povjesničar i teoretičar književnosti, daje opsežan opis lika, određuje njegove tipološke značajke te analizira funkcije u strukturi radnje/zapleta.

U razradi likova autor polazi od Forsterove podjele likova na plošne i zaokružene i potom razrađuje njihov nastanak i razvoj u hrvatskoj književnosti.

Posebno su podrobno obrađeni arhetipski likovi, a obrađeni su i likovi nastali na temelju biblijske predaje (Judita) ili povijesnih predložaka (Osman). Posebno pozorno analiziraju se i antologijski likovi iz hrvatske književnosti proizišli iz pera Marina Držića (Pomet, Skup), Šenoe (Prosjak Luka, Dora Krupićeva), Krleže (Filip Latinovicz, Leone Glembay), Andrića (fra Petar, Karađoz), Begovića (Giga Barićeva, Agneza), Marinkovića (Glorija, Melkior Tresić) i S. Novaka (Mali).

Složeni jedan pored drugoga, oni tvore svojevrsnu karakterološku "krvnu sliku" hrvatske književnosti.

Književni povjesničar i teoretičar Krešimir Nemec rođen je 29. svibnja 1953. godine u Županji. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zaposlen je od 1979. godine; od 2001. godine redoviti je profesor u trajnom zvanju na Katedri za noviju hrvatsku književnost. Od 2018. profesor je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 2008, prenosi Hina.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17