ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Mostar

 105886414 mediaitem105886410

Čelnici država i predstavnici vlada iz više od 65 zemalja i predsjednik Europske komisije ispred Europske unije, obavezali su se preokrenuti gubitak prirode do kraja ovog desetljeća. Bosna i Hercegovina je, uz Sloveniju, jedina država u regiji koja se pridružila ovoj Obavezi.

Čelnici su obećali poduzeti hitne mjere u narednih deset godina kroz dokument “Obaveza čelnika za prirodu: Ujedinjeni u preokretanju gubitka biološke raznolikosti do 2030. za održivi razvoj” (The Leaders’ Pledge for Nature: United to reverse biodiversity loss by 2030 for Sustainable Development). Ovaj dokument, odličan uvod u UN-ov summit o biološkoj raznolikosti, snažna je poruka svijetu da mora pojačati ambiciju za zaustavljanje gubitka prirode i klimatskih promjena. Obaveza, koju će službeno biti pokrenuta danas na “Okupljanju čelnika za prirodu i ljude” (Leaders Event for Nature and People) u New Yorku, izravan je odgovor na hitnu potrebu za globalnom akcijom za rješavanje prirodne, klimatske i zdravstvene krize.

Uz Njemačku, Keniju, Veliku Britaniju, Kolumbiju, Meksiko, Francusku i druge države, ovu Obavezu podržavaju i brojne organizacije i tvrtke, poput WWF-a, GEF-a, Gospodarske komore Svjetske banke, BirdLife Internationala, Danonea itd. Prije samo dva tjedna WWF je objavio Izvještaj o stanju planeta, koji ukazuje da je od 1970. godine veličina populacija sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova smanjena za zabrinjavajućih 68%. Uslijedio je i UN-ov Biodiversity Outlook 5 koji je potvrdio da svijet nije na putu da u potpunosti ispuni bilo koji od 20 ciljeva dogovorenih prije dest godina u japanskom Aichiju.

Obaveza koja se danas prihvaća naglašava da ova ubrzana kriza nanosi nepovratnu štetu našim sustavima za održavanje života, pogoršavajući siromaštvo i nejednakosti, povećavajući rizik od budućih zoonotskih pandemija, značajno doprinoseći klimatskim promjenama. Rastući troškovi za društva i gospodarstvo zahtijevaju zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti ako želimo postići naše klimatske ciljeve i ciljeve održivog razvoja. WWF Adrija pozdravlja odluku Vlade Bosne i Hercegovine u pridruživanju Obavezi koja nam otvara prozor u zeleniju budućnost, stoji u priopćenju.

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17