ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Daske koje život znače

fedra

 

I ove godine je Bugojno domaćin najstarijeg festivala amaterskih teatara u BiH – Teatarski festival BiH FEDRA!

U dvorani Kulturno-sportskog centra Bugojno održana je konferencija za medije na kojoj su najavljeni programski sadržaji 48. festivala BiH FEDRA Bugojno 2020, čije je svečano otvorenje večeras u 20 sati.

Na konferenciji za medije govorili su Mirza Idrizović ravnatelj Festivala, Nedžad Milanović ispred Organizacionog odbora, Hasan Ajkunić načelnik Općine Bugojno i Adna Rizvan PR Festivala.

Ovo je najznačajniji festival amaterskih teatara u BiH, s ciljem da u domaćinskoj atmosferi omogući najboljim amaterskim teatrima iz BiH druženje u Bugojnu, afirmiranje svog stvaralaštva i razvijanje teatarskih vještina, te da im se stvore preduvjeti za međunarodnu suradnju sa sličnim festivalima.

Za 48. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno 2020.  na različite načine prijavilo se i pokazalo interes za učešće na festivalu 12 predstava iz 9 amaterskih kazlišta, amaterskih grupa ili dramskih sekcija. Pored ovih kazališta interes su pokazale još 3 grupe, čije izvođenje iz različitih razloga nije bilo moguće organizirati.

Izbornik Festivala Sead Đulić u natjecateljski program je uvrstio sljedeće predstave:

UG za kazališnu djelatnost „Scena“ Živinice –Branislav Nušić „GOSPOĐA MINISTARKA“ režija: Murat Hasanagić;

DIS – Pozorište mladih Banja Luka Po motivima Mark Tvena:

Marko Bojići Milan Bogdanović „ŠTA JE ZAPRAVO URADIO TOM“ režija Marko Bojići Milan Bogdanović;

Hrvatsko amatersko kazalište Travnik Fjodor Mihajlovič Dostojevski „KROKODIL“ režija i adaptacija Anto Bilić;

Amaterski dramski studio „DASKE“ Laktaši Marina Vujčić „ČEKAONICA“režija OgnjenTodorović;

Teatar „Total“ Visoko Jesenko Muzaferija po motivima Beckettove drame ENDGAME „KRAJ IGRE“ režija: Jesenko Muzaferija;

Gradsko pozorište Trebinje pri JU Kulturni centar Trebinje Božidar Ljumović Zuba „ZNAM DENI REJDA“ (radni naziv predstave) Prema Nušićevoj drami „Sumnjivo lice“ Režija I adaptacija: Željko Milošević;

Teatar “FEDRA” Bugojno Jean-Baptiste Poquelin “TVRDICA” Režija: Senad Milanović.

JU Kulturno sportski centar Bugojno i Teatar FEDRA Bugojno kao organizatori festivala, za publiku su pripremili kvalitetne predstave za povratak u kazalište, nakon restrikcija zbog korona virusa. Zbog poštivanja preporuka, ove se godine, nažalost, neće održavati dramske radionice za mlade.

„Ovogodišnja amaterska produkcija u Bosni i Hercegovini značajno je smanjena zbog novonastale situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa. Tako će ova godina i 48.Teatarski festival FEDRA imati svoje „breme“ a to je COVID-19. Euforija, entuzijazam i nada koju pruža ovaj Festival vraćaju nadu u život. FEDRA i dalje plovi i ne planira stati. Molim posjetitelje da na vrijeme rezervirajuu svoju kartu, nose higijenske maske i poštuju propisane mjere zaštite“, kazao je Mirza Idrizović.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine Slađana Zrnić (Narodno pozorište Republike Srpske), Aldin Omerović (Narodno pozorište Sarajevo) i Enes Salković (Bosansko narodno pozorište Zenica). Voditelj okruglih stolova je Senad Milanović. Izbornik 48.Teatarskog festivala FEDRA je Sead Đulić.

U Umjetničkoj galeriji KŠC-a Bugojno, večeras će, sa početkom u 19,30 sati, biti upriličena izložba umjetnika Denisa Haračića pod nazivom „Vojnici“, dok je svečano otvorenje planirano u 20 sati u Pozorišnoj dvorani KŠC-a Bugojno.

Generalni sponzor je Općina Bugojno.

 

Program

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17