× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Međunarodni dan kave

kava_dreamstime_xl_40166649.jpg

 

Međunarodni dan kave se obilježava 1. listopada, a vjerojatno to mnogi zaljubljenici u ovaj čarobni napitak ne znaju. Zanimljivo je kako jedna šalica najskuplje kave na svijetu može stajati čak sto dolara, što je oko šesto kuna.

Ta se kava zove kopi luwak, a dobiva se tako da je životinjica slična mački, točnije azijski cibet pojede, nakon čega mu kava prođe kroz probavni sustav, pa se iz njegovog izmeta uzimaju zrna za daljnju obradu.

Ta je kava poznata po specifičnom okusu koji je orašast, a najveći proizvođač je Indonezija. U zadnje se vrijeme spominje iskorištavanje ovih životinjica koje proizvođači zatvaraju u kaveze kako bi lakše prikupili njihov izmet i imali više sirovine za preradu.

Kavu su koristili još stari Etiopljani kako bi ostali budni i koncentrirani. Do 18. stoljeća je postala najbolji izvozni proizvod, a danas je na drugom mjestu, odmah iza nafte.

Ona pomaže u prevenciji bolesti srca i dijabetesa, a dobro djeluje i na smanjenje rizika od razvoja bolesti jetre i depresije. Previše kave će štetiti organizmu, a prvo će se pojaviti glavobolja i razdražljivost.

Klinička studija pokazala je da najbolje vrijeme za ispijanje kave je ujutro, ali tek sat vremena nakon što se probudimo. Naime, kad se tek probudimo, hormon kortizol u tijelu je na jednom od tri svoja vrhunca u danu.

Iako za kortizol mnogi misle da je hormon stresa, jer se izlučuje u većim količinama kad smo napeti, no on je i hormon budnosti, a tijelo ga

dnevno.hr

proizvodi kao odgovor na stresne situacije. 

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Međunarodni dan kave

kava_dreamstime_xl_40166649.jpg

 

Međunarodni dan kave se obilježava 1. listopada, a vjerojatno to mnogi zaljubljenici u ovaj čarobni napitak ne znaju. Zanimljivo je kako jedna šalica najskuplje kave na svijetu može stajati čak sto dolara, što je oko šesto kuna.

Ta se kava zove kopi luwak, a dobiva se tako da je životinjica slična mački, točnije azijski cibet pojede, nakon čega mu kava prođe kroz probavni sustav, pa se iz njegovog izmeta uzimaju zrna za daljnju obradu.

Ta je kava poznata po specifičnom okusu koji je orašast, a najveći proizvođač je Indonezija. U zadnje se vrijeme spominje iskorištavanje ovih životinjica koje proizvođači zatvaraju u kaveze kako bi lakše prikupili njihov izmet i imali više sirovine za preradu.

Kavu su koristili još stari Etiopljani kako bi ostali budni i koncentrirani. Do 18. stoljeća je postala najbolji izvozni proizvod, a danas je na drugom mjestu, odmah iza nafte.

Ona pomaže u prevenciji bolesti srca i dijabetesa, a dobro djeluje i na smanjenje rizika od razvoja bolesti jetre i depresije. Previše kave će štetiti organizmu, a prvo će se pojaviti glavobolja i razdražljivost.

Klinička studija pokazala je da najbolje vrijeme za ispijanje kave je ujutro, ali tek sat vremena nakon što se probudimo. Naime, kad se tek probudimo, hormon kortizol u tijelu je na jednom od tri svoja vrhunca u danu.

Iako za kortizol mnogi misle da je hormon stresa, jer se izlučuje u većim količinama kad smo napeti, no on je i hormon budnosti, a tijelo ga

dnevno.hr

proizvodi kao odgovor na stresne situacije. 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više