Iako potiče iz dalekog Japana, suši je u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu odavno postao domaći. Ove godine Međunarodni dan sušija 18. lipnja ne obilježavamo samo iz poštovanja prema kulinarskoj tradiciji, već i zato što podatci jasno pokazaju da su Bosanci i Hercegovci sve zaljubljeniji u ovu delikatesu.
Prema analizama Glova, multikategorijske aplikacije koja svakodnevno donosi omiljene proizvode do vrata korisnika, suši se u posljednjih godinu dana etablirao kao nezaobilazan dio urbane prehrambene scene.
Najveći broj narudžbi zabilježen je 1. travnja, a podatci otkrivaju i da je vikend rezerviran za suši rituale: petak, subota i nedjelja čine gotovo 36% ukupne tjedne konzumacije, s tim da je subota apsolutni prvak. Očigledno, vikendi su savršeni za opuštanje uz kvalitetan film i omiljeni maki.
Najviše narudžbi događa se između 17 i 19 sati, što znači da je suši idealan izbor za večernji obrok, lagan, ukusan i – fotogeničan. Od 10 sati ujutro bilježi se postepeni rast narudžbi, što znači da su suši ljubitelji sve otvoreniji i prema brunch varijantama.
Iako se najviše poručuje u Sarajevu, ni ostatak BiH ne zaostaje. Tuzla, Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Zenica su u top 6 gradova po konzumaciji, pokazujući da se suši trend širi i van glavnog grada.
Philadelphia rolnice su neprikosnoveni favorit među ljubiteljima sušija. Odmah za njima je klasik – California maki, koji je zabilježio čak 264 naručene jedinice. Kombinacija poznatih okusa, svježih sastojaka i estetske privlačnosti čini ove rolnice nezaobilaznim dijelom svakog sushi partyja.
Bilo da ste tim soja-sos & wasabi ili volite laganu fusion verziju s krem sirom, jedno je sigurno, suši je i službeno jedan od najtrendi zalogaja u našim najvećim gradovima. Fenomenalne opcije kao što su Kimono Sushi u Sarajevu i Arigato u Banjaluci, samo pokazuju koliko je sushi postao popularan.
artinfo.ba