Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica izdao je preporuke o tome kako iskorisititi prednosti ljeta pridržavajući se savjeta o odgovarajućem izlaganju kože suncu, odijevanju na vrućinama, čuvanju hrane u ovom periodu i sl.
- Bez obzira koliko dobro podnosite ljetne vrućine, ovo godišnje doba zahtijeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičare, kronične bolesnike, sportiste i radnike na otvorenom - navodi rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo u Institutu dr. Elma Kuduzović.
Ljetu se trebamo znati prilagoditi kako bismo izbjegli moguće štetne posljedice koje nosi sobom, a slobodno vrijeme iskoristili za opuštanje i oporavak.
– Nemojte se zbog neznanja ili lijenosti dovesti u situaciju da upadnete u njegove zamke i ne iskoristite sve prednosti na najbolji mogući način. Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suočavate tijekom ljeta. Nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama, kao i nekorišćenje sredstava sa zaštitnim faktorom, može izazvati negativne promjene na koži uključujući opekotine, ubrzano starenje te u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom - navela je.
Bez obzira na tip kože, najvažnije je pridržavati se osnovnih preventivnih mjera poput svođenja aktivnosti na jutarnje i poslijepodnevne, manjeg izlaganja suncu 10 do 17 sati kada je najveći indeks UV zraka.
Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitnim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju, minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata te nakon svakog kupanja. Bitno je i sunčati se postepeno (prvi dan 15 minuta pa postepeno produžavati vrijeme) uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama u periodu od 10 do 17 sati, navode iz Instituta.
Treba nositi laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima te nositi sunčane naočale sa UV zaštitnim slojem.
– Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode - najmanje dvije litre dnevno, što je otprilike osam čaša. Preporuka je unositi tečnost polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidrataciju. Osobama koje se zbog prirode posla dodatno pojačano znoje (rad na otvorenom, sportaši…) i uz to su sklone nižem krvnom pritisku, uz običnu vodu, savjetuje se i mineralna negazirana voda s obzirom na to da znojem pojačano gubimo i elektrolite (magnezij, kalij, natrij i sl.) - kaže dr. Kuduzović.
- Ako sumnjate da je voda u kojoj se kupate čista, zbog mogućih infekcija izbjegavajte predug boravak u njoj te pripazite da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih očiju, a obavezno nakon kupanja u takvoj vodi se istuširajte toplom vodom i sapunom. Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestirati crvenilom i svrbežom kože te velikim bolnim otokom. Mjesto uboda važno je održavati čistim kako ne bi došlo do razvoja infekcije. Jako je važno pokušati se suzdržati od češanja kože jer se upravo na taj način najčešće omogući razvoj infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranicu nastalu češanjem. U slučaju da se pojavi otok, stavite hladnu oblogu na mjesto uboda (mokri peškir ili kockice leda umotane u kuhinjsku krpu) kako bi je smanjili. U slučaju razvoja infekcije ili neke neobične kožne promjene na mjestu uboda, povraćanja ili poteškoće s disanjem, javiti se liječnikom što prije - navedeno je također.
Tijekom cijele godine, navode stručnjaci, a naročito ljeti, treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti zbog porasta temperature, nepravilno čuvanje namirnica skraćuje rok njihovog trajanja te bitno utiče na kvalitet i nutritivnu vrijednost.
U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela: upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke. Posebnu pažnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Osim pravilnog čuvanja hrane, termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom spriječit ćemo čestim pranjem ruku te pravilnom higijenom posuđa i pribora za rad sa hranom (naročito daska za rezanje mesa).
- Pridržavajući se navedenih savjeta, iskoristite sve prednosti ljeta, boravka na moru i suncu bez posljedica - navode iz Instituta.
artinfo.ba