Proteklog vikenda, Žepče je bilo domaćin sedme po redu Žepačke Kobasicijade, manifestacije koja je okupila ljubitelje i proizvođače kobasica iz cijele regije.
Ova gastronomska manifestacija, koja je prerasla granice Bosne i Hercegovine, ove je godine privukla 129 izlagača koji su se natjecali u tri kategorije: žepačka kobasica (55 izlagača), žepačka ljuta kobasica (49 izlagača) i ostale kobasice i salame (25 izlagača).
Žepče je ponovno postalo središte vrhunske gastronomije, okupivši ljubitelje tradicionalnih mesnih delicija na manifestaciji koju organizira Udruga "Žepački kobasičari – Xepcio farcimeni".
Uime domaćina, nazočne je pozdravio predsjednik Udruge, dr. Oliver Radoš, istaknuvši zadovoljstvo visokom kvalitetom ovogodišnjih uzoraka, što je rezultat edukacija organiziranih tijekom godine s posebnim naglaskom na pravilno sušenje kobasica.
"Smisao ovog događaja je brendiranje Žepačke kobasice kao u potpunosti domaćeg i autohtonog proizvoda, s ciljem pozicioniranja Žepča kao gastro-turističke destinacije prepoznatljive i na domaćem i na stranom tržištu", naglasio je dr. Radoš.
Manifestaciju su svojim prisustvom uveličali poznati kulinarski stručnjaci, među kojima su chef Tomislav Špiček i gastronomad Rene Bakalović, koji su izrazili oduševljenje kvalitetom proizvoda i organizacijom događaja. Chef Špiček je posebno pohvalio angažman mladih iz KŠC Don Bosco Žepče, ističući važnost njihovog doprinosa očuvanju tradicije.
Podršku manifestaciji dao je i načelnik općine Žepče Mato Zovko koji je zahvalio organizatorima i sudionicima te istaknuo kako će općina nastaviti podržavati ovakve projekte.
"Svako okupljanje ljudi dobre volje i namjere doprinosi razvoju društva, a večeras je za to zaslužna Udruga Žepačkih kobasičara", rekao je Zovko.
Ispred Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojske županije obratio se ministar dr. Antonio Šimunović, naglasivši važnost ovakvih manifestacija za promociju kulturne baštine i turističke ponude Žepča i regije.
"Ovakvi događaji doprinose jačanju identiteta našeg kraja i povećavaju njegovu vidljivost, ne samo u BiH već i izvan nje", kazao je ministar Šimunović.
Posjetitelji su prije početka svečanog programa imali priliku kušati ovogodišnje mesne proizvode i svojim glasovima odabrati pobjednika u kategoriji kvalitete po ocjeni publike.
Prema ocjenama stručnog žirija, pobjednici po kategorijama su:
Žepačka kobasica: 1. mjesto - Tomo Ćurić, 2. mjesto - Karlo Klarić, 3. mjesto - Ivan Lovrić.
Žepačka ljuta kobasica: 1. mjesto – Mato Jukić, 2. mjesto - Tomo Ćurić, 3. mjesto - Tado Ćurić.
Ostale kobasice i salame: 1. mjesto - Marinko Mamić, 2. mjesto - Luja Topić, 3. mjesto - Josip Jukić.
Posebno priznanje publike za najbolju kvalitetu osvojio je Robert Lovrić.
Tradicionalna Žepačka kobasicijada i ove je godine pokazala kako nije samo gastronomski, već i humanitarni događaj koji okuplja ljude velikog srca. Posjetitelji su tijekom večeri imali priliku donirati sredstva za pomoć pri liječenju sugrađana putem humanitarne kutije postavljene na ulazu u dvoranu, a ukupno prikupljenih 9.600 KM na aukcijama svjedoči o snazi zajedništva i plemenitosti Žepčaka.
artinfo.ba