Šesto izdanje Međunarodne smotre i izbor najkvalitetnije kobasice i salame za 2025. godinu održat će se 1. ožujka u Eko selu ''Grabovica'', kraj Tomislavgrada, u organizaciji Udruge ''Duvanjski kobasičari''.
Stručni ocjenjivački tim predstavljat će suci istančanog okusa iz BiH, Hrvatske i Slovenije a među njima će biti Tomislav Špiček jedan je od najpoznatijih kuhara u Hrvatskoj te ovogodišnji pobjednik sedme sezone hrvatskog MasterChefa Ante Vukadin.
Prikupljanje uzoraka vršiti će se od 15. do 21. veljače u Eko selu Grabovica i na benzinskoj crpki Dukić.
Prilikom ocjenjivanja, po riječima predsjednika Udruge Duvanjski kobasičari Marka Jurčevića, i ove godine uzorci će se fotografirali.
- Gledat će se vizualni kontakt, kobasica mora biti glatka i ravnomjerna osušena. Drugi kontakt je prerez da se vidi kako je raspodijeljena masnoća i meso unutar kobasice i treći najvažniji sud je okus gdje se gleda njena isušenost, koliko soli i ljutine ima unutar nje - kazao je Jurčević.
Ocjenjivanje će se vršiti u više kategorija i to: domaća duvanjska kobasice u prirodnom ovitku, domaća duvanjska kobasica u umjetnom ovitku, salama, ostale kobasice i salame gdje spadaju divljač, kulen i kulenova seka, Istarska kobasica i salame, a prvi put će se ocjenjivati i Baranjska kobasica.
Inače, Udruga ”Duvanjski kobasičari” Tomislavgrad je osnovana u cilju promicanja, razvitka, unaprjeđenja i njegovanja tradicijskih gastronomskih običaja duvanjskog kraja.
- Cilj ovakve manifestacije da za nekoliko godina imamo brend koji će se zvati Duvanjska kobasica - kazao je predsjednik u Jurčević.
artinfo.ba