Prisjećajući se školskih dana, vjerujemo da listopad mnogi pamte po Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
Brojne škole diljem BiH naravno obilježavaju i danas ovaj dan. Posebno je svečano i bogato i u Kiseljaku te cijeloj Središnjoj Bosni gdje se naglasak ponajviše stavlja na tradiciju, tradicionalniji način pripravljanja hrane, kao i prisjećanje na određene običaje, način života i svakako nošnje.
U Hrvatskoj kao i u BiH se Dani kruha najviše obilježavaju u školama i vrtićima kako bi djeca od malih nogu naučila cijeniti hranu, ali i upoznati se s, primjerice, procesom nastanka kruha, od sijanja žita do pečenja. Tradicionalno se znaju održavati i raznoliki sajmovi i izložbe, a neizostavni su i svečani blagoslovi kruha i plodova zemlje u crkvama. I u SAD-u se Dani kruha obilježavaju na sličan način, no ondje su poznati kao Bread for the World Sunday. Tada se crkve i zajednice najviše mole i zalažu za politike i aktivnosti koje bi trebale djelovati na iskorjenjivanje gladi i siromaštva u zemlji i svijetu.
Nijemci su pak prošle godine u svibnju održali Tag des Deutschen Brotes pri kojem je fokus stavljen na veličanje raznolikosti i kvalitete njemačkog kruha, a prilikom kojeg Njemačka pekarska komora dodjeljuje nagrade najboljim pekarima i proizvođačima kruha u zemlji. U arapskim zemljama Dan arapskog kruha svake godine obilježava Arapska federacija za prehrambenu industriju.
Ovaj važan događaj poklapa se i sa Svjetskim danom hrane koji je na kalendaru zakazan za 16. listopada. Cilj je, dakako, istaknuti važnost ekološke proizvodnje i očuvanja resursa koji nam omogućavaju svakidašnju hranu na stolu, potaknuti veće poštovanje prema hrani te reducirati njezino bacanje i smanjiti problem gladi u svijetu. Pritom kruh igra važnu ulogu – on je kao namirnica bio značajan izvor hrane za ljude još od prapovijesti.
Donosimo dio bogate izložbene postavke Srednje škole Ivan Goran Kovačić u Kiseljaku.
artinfo.ba