× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Agro centar
Ecos
kiseljak open
  • TV KALENDAR

l_b0644dbe53796c2b767f1532fc04b6fa.jpg

- 1401. U pohodu kroz Aziju i Sredozemlje tatarski vojskovođa Tamerlan osvojio Damask.

- 1882. Njemački bakteriolog Robert Koch objavio da je izolirao bakteriju koja izaziva tuberkulozu, kasnije nazvanu Kochov bacil.

- 1926. Rođen Dario Fo, talijanski dramski pisac, scenograf, redatelj i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. 

- 1972. Velika Britanija uspostavila direktnu kontrolu u Sjevernoj Irskoj da bi spriječila sukobe paravojnih grupa katolika i protestanata.

- 1976. U Argentini vlast preuzela vojna hunta generala Jorgea Rafaela Videla, a predsjednica Isabella Peron uhićena.

- 1976. Umro Bernard Law Montgomery, britanski feldmaršal, jedan od vodećih savezničkih vojskovođa u Drugom svjetskom ratu. Pobjeda njegove Osme armije nad Afričkim korpusom njemačkog feldmaršala Erwina Rommela u bici kod El-Alamejna krajem 1942. preokrenula je tijek rata u Africi.

- 1886. Rođen Gabrijel Jurkić, prvi školovani slikar iz BiH koji je slikao pod utjecajima secesije i poentilizma.

- 1980. U El Salvadoru, zahvaćenom građanskim ratom, ubijen nadbiskup San Salvadora Oscar Arnulfo Romero, najglasniji kritičar vojnih vlasti u toj zemlji. Smrt uticajnog i popularnog borca za reforme i ljudska prava izazvala je zaoštravanje krize.

- 1990. Šri Lanku napustilo 2.000 indijskih vojnika, posljednjih iz kontingenta od 50.000, koji su dvije i po godine bezuspješno pokušavali savladati oružanu pobunu tamilskih separatista protiv centralnih vlasti u Colombu.

- 1999. Snage NATO-a počele napad iz zraka na SR Jugoslaviju. Tijekom 78 dana akcije pod nazivom Milosrdni anđeo, u kojoj je sudjelovalo 19 zemalja, poginulo više od 1.000 ljudi, a nekoliko tisuća ranjeno. Teško su oštećeni vojni i civilni objekti, a šteta je procijenjena na oko 30 milijardi dolara.

- 2002. Na 74. dodjeli Oscara u Los Angelesu film bh. redatelja Danisa Tanovića “Ničija zemlja” dobio Oscar za najbolji film s neengleskog govornog područja.

- 2002. Prvi put u 74-godišnjoj povijesti Oscara dvoje glumaca crnaca dobilo je tu nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu: Denzel Washington za ulogu u filmu “Dan obuke” i Halle Berry za ulogu u filmu “Bal čudovišta”.

- 2003. Županijski sud u Rijeci osudio bivšeg hrvatskog generala Mirka Norca na 12 godina zatvora zbog zločina nad Srbima u Gospiću 1991. godine.

- 2006. Nakon gotovo četiri desetljeća kampanje za neovisnost Baskije, oblasti na sjeveru Španjolske, separatistička organizacija ETA objavila trajni prekid vatre i najavila borbu demokratskim sredstvima.

- 2007. Skupština općine Srebrenica, bez sudjelovanja srpskih poslanika, usvojila rezoluciju kojom se traži izdvajanje te općine iz Republike Srpske.

- 2008. Umro Boris Dvornik, jedan od najpoznatijih glumaca u povijesti Hrvatske i Jugoslavije. Najširu popularnost stekao je ulogama u TV serijama "Naše malo misto", "Kapelski kresovi".

- 2015. Putnički zrakoplov Germanwingsa srušio se u francuskim Alpama. Poginulo svih 144 putnika i šest članova posade. Istražitelji su kasnije priopćili da je kopilot Andreas Lubitz namjerno srušio zrakoplov.

- 2016. Haški tribunal prvostupanjskom presudom osudio Radovana Karadžića na 40 godina zatvora zbog odgovornosti za zločine počinjene na teritoriju BiH tijekom rata. Karadžić je 2019. pravomoćno osuđen na doživotni zatvor.

- 2021. Umro Vlastimir Velisavljević, jugoslovenski i srpski kazališni, televizijski i filmski glumac.

Notra.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.