× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • OMILJENO JELO MNOGIH

IMG_8600.jpg

Svjetski dan pizze obilježava se 9. veljače, a ovo planetarno popularno jelo u mnogim zemljama ima kultni status. Moglo bi se reći da je pizza u prvom obliku nastala još 10. stoljeću, u Napulju.

Ljudi su tada pripremali krušnu pogaču s umakom od rajčice i malo naribanog sira za užinu. 1889. godine nastao je recept pizze i takav ostao do danas – mozzarella, umak od rajčice i bosiljak.

Čuva zdravlje

Iako je prosječna energetska vrijednost dva velika komada pizze oko 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da jednjem iste jednom tjedno smanjujete rizik od raka zahvaljujući umaku od rajčice koji sadrži likopen – vjerojatno najsnažniji antioksidans, a sir sadrži kalcij i kalij.

Svake godine u svijetu se proda više od 5 milijardi pizza, a neke zemlje malo su prilagodile recept svojem ukusu, pa tako Japanci vole dodati lignje i majonezu, a na Havajima stavljaju ananas.

Novost je i dodavanje kiwija. Najveća pizza u svijetu nastala je 1990. godine u Johannesburgu. Bilo je potrebno 500 kg brašna, 800 kg sira i 900 kg umaka od rajčice, a širina je iznosila 37,4 metra, prenosi Večernji list.

2005. godine taj rekord nadmašio je jedan vlasnik restorana u Americi kojem je trebalo 200 pomoćnika, 1800 kg sira, 317 kg umaka da napravi pizzu od koje je svaki stanovnik grada Iowa dobio čak 10 kriški!

Iako je uglavnom jeftina i smatra se jednostavnim jelom, u restoranu “Nino’s Bellisima” u New Yorku jedna pizza koštat će vas 1000 dolara, odnosno skoro 2.000 KM.

Talijani zaštitili pizzu zakonom

Talijani su donijeli zakon kojim se štiti njihova tradicionalna pizza s mozzarellom i rajčicom.

Mnogo ljudi u posljednje vrijeme stradalo je zbog ovog omiljenog jela. Neki su pali po stepenicama dok su radili dostavu, neki su se porezali na rezač za pizzu, a broj ozljeda povećao se iz godine u godinu.

Također se pokazalo da se ozljede događaju najviše na današnji dan, svjetski dan pizze, 9. veljače.

Notra.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • OMILJENO JELO MNOGIH

IMG_8600.jpg

Svjetski dan pizze obilježava se 9. veljače, a ovo planetarno popularno jelo u mnogim zemljama ima kultni status. Moglo bi se reći da je pizza u prvom obliku nastala još 10. stoljeću, u Napulju.

Ljudi su tada pripremali krušnu pogaču s umakom od rajčice i malo naribanog sira za užinu. 1889. godine nastao je recept pizze i takav ostao do danas – mozzarella, umak od rajčice i bosiljak.

Čuva zdravlje

Iako je prosječna energetska vrijednost dva velika komada pizze oko 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da jednjem iste jednom tjedno smanjujete rizik od raka zahvaljujući umaku od rajčice koji sadrži likopen – vjerojatno najsnažniji antioksidans, a sir sadrži kalcij i kalij.

Svake godine u svijetu se proda više od 5 milijardi pizza, a neke zemlje malo su prilagodile recept svojem ukusu, pa tako Japanci vole dodati lignje i majonezu, a na Havajima stavljaju ananas.

Novost je i dodavanje kiwija. Najveća pizza u svijetu nastala je 1990. godine u Johannesburgu. Bilo je potrebno 500 kg brašna, 800 kg sira i 900 kg umaka od rajčice, a širina je iznosila 37,4 metra, prenosi Večernji list.

2005. godine taj rekord nadmašio je jedan vlasnik restorana u Americi kojem je trebalo 200 pomoćnika, 1800 kg sira, 317 kg umaka da napravi pizzu od koje je svaki stanovnik grada Iowa dobio čak 10 kriški!

Iako je uglavnom jeftina i smatra se jednostavnim jelom, u restoranu “Nino’s Bellisima” u New Yorku jedna pizza koštat će vas 1000 dolara, odnosno skoro 2.000 KM.

Talijani zaštitili pizzu zakonom

Talijani su donijeli zakon kojim se štiti njihova tradicionalna pizza s mozzarellom i rajčicom.

Mnogo ljudi u posljednje vrijeme stradalo je zbog ovog omiljenog jela. Neki su pali po stepenicama dok su radili dostavu, neki su se porezali na rezač za pizzu, a broj ozljeda povećao se iz godine u godinu.

Također se pokazalo da se ozljede događaju najviše na današnji dan, svjetski dan pizze, 9. veljače.

Notra.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više