Iako Milano, Venecija i Verona, privlače mnogo veći broj turista, u posljednje vrijeme turisti iz cijeloga svijeta odlaze u neistraženi grad na sjeveru Italije, Parmu.
Piše: Samra Alebić, Hrvatski Medijski Servis
Italija je već dugi niz godina poznata kao zemlja u kojoj se cijeni tradicionalna hrana, dobar espresso, ukusno vino i moda. Ova južnoeuropska država oduzima dah svojim prekrasnim plažama, odmaralištima i kupalištima, centrima mode i vrtoglavim izborima hrane i vina koji se već stotinama godina proizvode u samoj Italiji.
Parma je također cijenjena od strane ljubitelja opere (Teatro Regio) još od dana Verdija, koji je rođen u obližnjem Roncoleu. Brojne povijesne znamenitosti Parme uključuju katedralu iz 11. stoljeća i njezinu krstionicu. Započeta u 12. stoljeću, smatra se jednom od najvažnijih srednjovjekovnih europskih građevina jer se proteže kroz razdoblja romaničke i gotičke arhitekture.
To su postali sasvim opravdani razlozi zbog kojih turisti u proteklih nekoliko godina odlaze i u Parmu, grad koji za Talijane predstavlja centar talijanske gastronomije. Gastronomija nije jedino obilježje koje krasi ovaj grad. Parma, smještena u pokrajini Emilia-Romagna poznata je po izvanrednoj arhitekturi i bogatoj okolici.
Ulica Via D’Azeglio postala je okupljalište za sve ono koje uživaju u siru, dobrom vinu i ulicama koje svjedoče zbivanjima iz prošlih stoljeća. Turisti baš ovdje, dolaze kako bi probali poznati parmanski sir parmezan (Parmigiano) te pili vino koje se spravlja u okolici ovoga grada.
I ljubitelji arthitekture imaju što vidjeti.
Za sve one koji uživaju u prirodi, arhitekturi i besplatnim satima povijesti, samo nekoliko kilometara izvan grada mogu posjetiti dvorac iz 15.stoljeća Torrechiara te čak i odsjeti u sličnom koji je prije nekoliko godina pretvoren u hotel. Tabiano Castello Parma nalazi se u malom selu u blizini Parme i nudi odmor za dušu u prirodi.
Zahvaljujući svojim radionicama, tratorijama, prehrambenim tvornicama i restoranima, Parma, glavni grad Doline hrane, dobila je veliko priznanje: prvi je talijanski grad kojeg je UNESCO nagradio za svoju gastronomiju.