ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Big See

 f_22820695_1024.jpg

foto : Damir Fabijanić

Uglednu međunarodnu nagradu Grand Prix winner BIG SEE 2021 - arhitektura, dobila su nedavno čak dva hrvatska ostvarenja, Betonske kuće u Lukovom Šugarju studija Proarh arhitekta Davora Matekovića, studio Proarh i Trg Poljana u Šibeniku, koji čini tim autora: Ivana TutekPaula ŠimetinIva Dubovečak i Izvor Simonović Majcan sa suradnicima, prenosi Jutarnji.

U natječaju za nagradu BIG SEE sudjeluju projekti iz 21 zemlje jugoistočne Europe, u šest kategorija.

Minimalistička gesta

U glavnoj kategoriji, arhitekturi, radovi iz naše zemlje nagrađeni su među mnogo kandidata uz još dva projekta: Dječju kuću Sulz u Austriji, autori su Christian MörschelJuniwind Architektur Jochen Specht, Dornbirn, i kuću nCAVED, MOLD architects, Iliane Kerestetzi iz Grčke. Svaki je pobjednik u svojoj potkategoriji.

- Nagrada dobivena u međunarodnoj konkurenciji, koju dodjeljuje stručni žiri, ima posebnu težinu, pogotovo ako znamo da smo ponovili uspjeh otprije dvije godine kad smo već dobili Grand Prix za Issa Megaron - komentirao je Davor Mateković u ime studia Proarh.

Njihove Betonske kuće u Lukovu Šugarju minimalistička su arhitektonska gesta na jadranskoj obali, u međuzoni planine Velebit. Kuće su izložene teškim vremenskim uvjetima, karakterističnim za ovo područje. Stambena su jedinica sastavljena od tri individualne kuće, oblikovane u iskrivljene betonske kocke. Dizajn se temelji na ideji tradicionalne obalne kuće kompaktnog tlocrta, stroge vertikalne diferencijacije prostora. Sivi beton moderna je asocijacija kamena iz okoliša i sivila Paga u daljini. Potkategorija nagrade je Residential architecture.

Trg Poljana u Šibeniku zamišljen je, pak, kao trodimenzionalna urbana platforma koja ugošćuje različite društvene događaje i posreduje između povijesnih i modernih urbanih artefakata.

- Iznimno nam je drago što je naš projekt Trg Poljana prepoznat u kategoriji Landscape and urban space jer nagrada promovira inovativnost, inteligentni dizajn i originalnost, održivost te kulturnu i socijalnu osjetljivost, funkcionalnost, a istovremeno kreativnu snagu, strast i izvrsnost - rekla je Ivana Tutek uime tima.

Novi glavni trg s arheološkim parkom i garažom te logističkim centrom ispod njega osmišljen je kao integrirano urbano, društveno i infrastrukturno polje koje postavlja otvoreni dijalog između srednjovjekovnog, modernog i suvremenog grada, stvarajući golemu zajednicu zadivljujućeg potencijala.

Prostorni nabori čine mjesta druženja: otvorene tribine i pozornice, most, nadstrešnica i fontana. Kako je trg nastao u suradnji, dizajn nadstrešnice potpisuje Numen/ForUse, dizajn interijera Bernarda Lukač i Ivana Tutek, grafički dizajn Stanislav Habjan, a krajobrazno uređenje Ksenija Diminić.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17